Максим Степанов вважає роботу ДП «Медичні закупівлі України» неефективною — брифінг МОЗ

06 Січня 2021 11:38 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 6 січня повідомив, що за минулу добу зафіксовано 6911 нових випадків COVID-19, серед захворілих 203 дитини та 406 медичних працівників. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 2978 осіб;
  • летальних випадків — 228;
  • одужало — 14 490 людей;
  • здійснено 52 968 тестувань за добу, із них методом полімеразної ланцюгової реакції 34 938 та методом імуноферментного аналізу 18 030.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано в м. Київ (931), Одеській (668), Запорізькій (622), Київській (596) та Харківській (557) областях.

М. Степанов спростував деякі чутки щодо закупівлі вакцини проти коронавірусної хвороби. Він наголосив, що МОЗ ще у травні розпочало переговори зі світовими виробниками та ініціативами щодо вакцини проти COVID-19. «Всім відомо, що ми вже досягли домовленості зі світовою ініціативою Covax та на даний момент є підтвердження щодо поставки 8 млн доз вакцин, яка буде доступною в І півріччі цього року», — зауважив він та додав, що перемовини відбуваються із тими виробниками вакцин, клінічні дослідження яких перебувають на завершальних етапах. Перший договір на поставку вакцини Україна підписала з компанією «Сіновак» («Sinovac Biotech», Китай).

Наразі відбуваються переговори стосовно підписання договорів на поставку вакцини і з іншими компаніями, але, за словами очільника відомства, він не може розголошувати інформацію, із якими саме компаніями буде укладено такі договори до їх офіційного підписання.

Окрім того, підбиваючи підсумки роботи ДП «Медичні закупівлі України» за 2020 р., М. Степанов наголосив, що вважає його роботу неефективною. «У 2020 р. МОЗ доручило ДП «Медичні закупівлі України» провести закупівлі за 483 позиціями лікарських засобів. Станом на 31 грудня 2020 р. тендери за 103 позиціями було провалено. Тому, враховуючи таку ситуацію, МОЗ буде перестраховуватися, та найближчим часом ми змінимо компанію, яка виконуватиме функції із закупівлі вакцин», — зазначив він.

Нагадаємо, що 5 грудня ДП «Медичні закупівлі України» на своїй сторінці у Facebook опублікувало пост, у якому зазначило, що Міністерство охорони здоров`я України не затвердило Тимчасовий план використання бюджетних коштів на 2021 р., у зв’язку з чим робота підприємства заблокована. Таким чином підприємство не може:

  • приймати та розвозити товари. Це стосується ліків та медичних виробів, що закуплені за державними програмами МОЗ України;
  • продовжувати збір інформації про залишки медичних товарів на місцях, а також збирати дані, що необхідні для формування національної статистики щодо протидії COVID-19;
  • проводити антикорупційну експертизу контрагентів тощо.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті