АМКУ затвердив звіт за результатами дослідження недобросовісних практик у сфері реклами ліків

08 Січня 2021 2:17 Поділитися

Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомляє, що протягом 2020 р. та у зв’язку з пандемією COVID-19 багато виробників різних медичних та гігієнічних засобів використали цей період як можливість отримати додаткові доходи, граючи на панічних настроях та недостатній обізнаності українців.

Реклама таких засобів обіцяла далеко не завжди підтверджену швидку дію та ефективність, що могло ввести в оману покупців, вплинути на вибір та надати виробникам конкурентні переваги.

Відтак із березня 2020 р. АМКУ розпочав масштабне дослідження реклами лікарських препаратів та антисептичних засобів, результатом якого стало затвердження «Звіту за результатами дослідження з виявлення та припинення недобросовісних практик в сфері реклами лікарських засобів, біологічно активних добавок, лікувальних процедур, антисептичних та дезінфекційних засобів» (далі — Звіт).

За підсумками здійсненої роботи АМКУ дійшов висновку, що багато виробників прикрашали властивості продукту. Серед найчастіших порушень можна відзначити поширення неповної або неточної інформації, яка може вводити споживачів в оману, щодо:

  • виняткової якості лікарського засобу та його ціни;
  • швидкості ефекту лікарського засобу (починає діяти миттєво чи за кілька хвилин, лікує за одне застосування);
  • лідерства лікарського засобу (наприклад № 1 у світі).

Окрім того, зважаючи на вагоме значення антисептичних засобів, особлива увага зверталася на дотримання виробниками чіткості у викладенні інформації, утриманні від оманливих відомостей. Зокрема, прикладами розповсюдження щодо антисептичних засобів не підтвердженої належним чином інформації, що може вводити споживачів у оману, є:

  • попередження вторинного інфікування;
  • пролонгована, тривала антимікробна дія;
  • дія на штами бактерій, стійких до антибіотиків;
  • 100% антимікробна активність;
  • найменування дезінфекційних засобів без дотримання відповідного порядку державної реєстрації тощо.

Водночас, підсумовуючи результати проведеної роботи, АМКУ наголошує на необхідності викладення виробниками та розповсюджувачами правдивої, точної та повної інформації, й утримуватися від використання необґрунтованих належним чином тверджень.

За матеріалами amcu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті