Найближчим часом розпочнеться впровадження Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 р. — брифінг МОЗ

20 Січня 2021 2:01 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 20 січня повідомив, що за минулу добу зафіксовано 4383 нових випадки COVID-19, серед захворілих 161 дитина та 239 медичних працівників. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 2011 осіб;
  • летальних випадків — 212;
  • одужали — 14 501 особа;
  • здійснено 45 790 тестувань, з яких методом полімеразної ланцюгової реакції — 26 792 та методом імуноферментного аналізу — 18 998.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано в м. Київ (606), Запорізькій (423), Харківській (335), Київській (226) та Одеській (223) областях.

Міністр поінформував про те, над чим наразі працює МОЗ та як змінюватиметься система надання медичної допомоги, зокрема пацієнтам з онкологічними захворюваннями. «За даними Національного канцер-реєстру України, у 2019 р. 35% випадків злоякісних новоутворень були виявлені на ІІІ та ІV стадії захворювання. Такі показники демонструють недостатню обізнаність щодо симптомів злоякісних новоутворень як серед лікарів первинної ланки, так і в цілому серед населення. Мережа онкологічних закладів охорони здоров’я станом на кінець 2020 р. була представлена 30 онкологічними диспансерами, 3 онкологічними центрами та Національним інститутом раку. Але діагностика та лікування пацієнтів з онкопатологією також проводиться і в інших закладах», — зазначив він.

З 1 квітня 2020 р. почала працювати Програма медичних гарантій, у якій було затверджено відповідний перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Серед них є, зокрема, послуги з діагностики та лікування онкологічних захворювань. У 2020 р. діагностичні послуги надавали 118 закладів охорони здоров’я.

«На сьогодні нагальним питанням, яке потребує вирішення є, зокрема, низька обізнаність щодо онкологічних захворювань, недостатній доступ до своєчасного лікування тощо», — наголосив очільник МОЗ та додав, що разом з провідними експертами у цій сфері в 2020 р. було розроблено Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 р., впровадження якої розпочинається найближчим часом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті