Українські експерти запрошують до співпраці у вдосконаленні фармаконагляду

20 Січня 2021 5:39 Поділитися

Звернення до офіційних сайтів маркетуючих організацій, що входять до топ-10 за обсягами аптечного продажу лікарських засобів (в грошовому вираженні за підсумками 2020 р.), дозволяє пересвідчитися, що 8 з 10 компаній запрошують залишати інформацію про небажані явища під час застосування ліків і пропонують з цією метою телефони для прийому звернень, спеціальні форми на сайтах, адреси електронної пошти тощо.

Фармацевтична компанія «Дарниця» прагне досягти ще більш гнучкої і сучасної моделі взаємодії з професійною та пацієнтською спільнотами та має на меті збирати дані про побічні та небажані реакції через соціальні мережі, зокрема Facebook і Twitter. «Подібні підходи значно спростять збір інформації та подачу заяв, підвищивши роль пацієнта у фармаконагляді. Оскільки «Дарниця» орієнтована на пацієнта, ми постійно вивчаємо передовий досвід і нові ідеї. Цифрова трансформація фармаконагляду означає, що ми продовжимо вдосконалюватися, щоб забезпечити максимальний рівень якості та безпеки наших ліків», — пояснив Олександр Торгун, керівник департаменту з регуляторних питань компанії.

Він також нагадав, що наприкінці грудня 2020 р. було розпочато процес щодо вдосконалення законодавства України в сфері фармаконагляду лікарських засобів. Учасниками стали як уповноважений орган ДП «Державний експертний центр МОЗ України», так і представники бізнесу — Європейська Бізнес Асоціація, Асоціація представників міжнародних фармвиробників України, Американська торговельна палата в Україні, Асоціація «Виробники ліків України», ГО «Асоціація індійських фармацевтичних виробників» (ІРМА), ГМ «Асоціація виробників інноваційних ліків». Ця експертна співпраця, за словами О. Торгуна, спрямована на гармонізацію законодавства України з положеннями законодавства ЄС. Він також додав, що серед інших питань обговорюються питання діджиталізації національної системи фармаконагляду, обміну даними на державному рівні і між регуляторним органом і виробниками лікарських засобів. Це є ключовими аспектами контролю за безпекою лікарських засобів.

Основні завдання IT-продукту для здійснення фармаконагляду — можливість оцифрування даних про побічні реакції, постійного і безперебійного доступу до даних і обміну ними з ДП «Державний експертний центр МОЗ України» в електронному форматі, прийнятий у всьому світі. Крім того, діджиталізація процесів фармаконагляду допомагає сконцентруватися на двох важливих складових: patients affairs та patient care. Тобто будь-яке звернення пацієнта або лікаря буде опрацьовано й обов’язково буде надана всебічна допомога», — зазначив О. Торгун. Як пояснив представник компанії «Дарниця», у фаховому середовищі обговорюють різні проєкти, які в найближчому майбутньому можуть стати звичною нормою і в Україні.

За матеріалами Фармацевтичної компанії «Дарниця»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті