З 1 квітня 2020 р. до 31 січня 2021 р. створено понад 23 мільйони е-направлень в системі eHealth

02 Лютого 2021 4:41 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що у період швидкої трансформації системи охорони здоров’я надважливою є взаємодія між усіма ланками медичної сфери. Це стосується і електронних направлень. Якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він має створити відповідне електронне направлення, а не відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря.

Адже лікар-спеціаліст, такий як гастроентеролог, онколог, невролог та інші, має право і технічну можливість створювати в електронній системі охорони здоров’я направлення самостійно. Відповідно, пацієнт отримує своє направлення одразу, і йому не потрібно втрачати час на додаткове звернення до лікаря первинки.

Водночас сімейний лікар, педіатр та терапевт зосереджуються на прийомі та наданні первинної медичної допомоги пацієнту, а не на виписці направлень за призначеннями вузьких спеціалістів. Такий підхід пришвидшує отримання пацієнтом потрібних йому медичних послуг та є більш пацієнтоорієнтованим.

У рамках Програми медичних гарантій, з 1 квітня 2020 року до 31 січня 2021 року створено понад 23 мільйони направлень, з них понад 4 мільйони в електронній системі охорони здоров’я створено на візуалізацію* та понад 3 мільйони – на лабораторну діагностику. Вже виконано 47% направлень на візуалізацію та 54% направлень на лабораторну діагностику.

За електронним направленням, обстеження, які призначив лікар для пацієнта безоплатні, незалежно від того лікується він амбулаторно чи у стаціонарі. Доцільність обстеження визначає саме лікар.

Пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи за власним бажанням. Якщо пацієнт хоче пройти певні дослідження самостійно, не маючи на це рекомендацій лікаря, він може зробити це за власні гроші та оплатити обстеження офіційно в касі лікарні.

Електронне направлення пацієнту виписує той лікар, якому для оцінки стану здоров’я пацієнта потрібні результати певного обстеження, це може бути лікар, що надає або первинну або спеціалізовану медичну допомогу.

За матеріалами nszu.gov.ua
Візуалізація* – це такі обстеження як рентген, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, ангіографія, енцефалографія та багато інших.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті