Самостійне використання тест-систем для діагностики COVID-19: АМКУ рекомендує не вводити в оману споживачів

12 Лютого 2021 6:35 Поділитися

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує суб’єктам господарювання, які займаються дистрибуцією експрес-тестів для діагностики COVID-19, припинити поширення на упаковках інформації про можливість самостійного використання тестів громадянами.

Причиною надання таких рекомендацій стало використання на упаковках тест-систем написів «Для самоконтролю» та «Для персонального використання». За результатами проведеного АМКУ дослідження встановлено невідповідність таких надписів вимогам українського законодавства. Адже відповідно до чинного Технічного регламенту щодо медичних виробів in vitro, виріб для самоконтролю — це медичний виріб, призначений виробником для самостійного використання в домашніх умовах.

Саме тому вказані позначення можуть створити враження, що споживач може використовувати тести самостійно в домашніх умовах, хоча вони призначені саме для професійного використання. У такому випадку коректність проведення тесту вдома та інтерпретація його результатів проводяться споживачем виключно на власний розсуд.

З огляду на це в АМКУ дійшли висновку, що дії певних суб’єктів господарювання містять ознаки порушення Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману споживачів, та надано рекомендації припинити порушення.

За матеріалами amcu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті