Які критерії прибуття екстреної допомоги до пацієнта — інформує НСЗУ

25 Лютого 2021 1:03 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що уклала договори з 25  центрами екстреної медичної допомоги та виплатила їм понад 16 млрд грн. За квітень–вересень 2020 р. середньомісячні витрати на оплату праці в екстренці становили: керівники — 28,8 тис. грн, лікарі — 18 тис. грн, середній медичний персонал — 14,9 тис. грн, молодший медичний персонал — 7,8 тис. грн.

НСЗУ наголошує, що екстрена медична допомога є безоплатною — особа отримує її незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.

Є чотири категорії звернень, залежно від стану пацієнта, і саме це впливає на час доїзду швидкої. За зверненнями, що належать до категорії критичних, час прибуття становить 10 хв з моменту звернення до диспетчера центру екстреної медичної допомоги. Критичне звернення — це звернення, яке означає, що пацієнт у критичному стані й потребує реанімаційних заходів.

При екстреному зверненні час прибуття — 20 хв. Екстрене звернення означає, що пацієнт перебуває в невідкладному стані, який супроводжується порушенням свідомості, ознаками кровотечі, гострого коронарного синдрому, гострого мозкового інсульту, розладами дихання, а також іншими відповідними скаргами та ознаками.

До категорії неекстрених належать звернення стосовно пацієнта, стан якого не є невідкладним і не погіршиться через відтермінування надання медичної допомоги, проте він потребує оцінки стану здоров’я медичним працівником. У таких випадках диспетчер залежно від ситуації або рекомендує пацієнту звернутися до свого сімейного лікаря чи найближчої лікарні, що працює цілодобово, або направить до пацієнта бригаду, яка не виконує критичні або екстрені виклики.

Четверта категорія — це непрофільні звернення, при яких стан пацієнта не є невідкладним та не потребує медичної допомоги бригадою швидкої. У таких випадках диспетчер рекомендує пацієнту звернутися до свого сімейного лікаря або надасть дистанційну медичну консультацію.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті