Порядок реалізації ПМГ-2021: роз’яснює НСЗУ

02 Березня 2021 5:45 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує про опублікування оголошень про укладення договорів на медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій (ПМГ) у 2021 р. Станом на 2 березня розміщено 5 оголошень за напрямом первинної, екстреної медичної допомоги та медичної реабілітації. НСЗУ зауважує, що чекає погодження від Міністерства охорони здоров’я вимог за іншими пакетами медичних послуг. Щойно вимоги буде погоджено, служба опублікує оголошення за іншими напрямами.

Бюджет ПМГ–2021 становить 123,5 млрд грн. Така сума визначена в законі «Про Державний бюджет України у 2021 році».

У межах цієї суми:

  • майже 14 млрд грн передбачено на екстрену медичну допомогу;
  • 20 млрд 700 млн грн — на первинну;
  • близько 10 млрд грн — на медичну допомогу пацієнтам з COVID-19;
  • 4 млрд 700 млн грн — на лікування онкологічних захворювань;
  • близько 6 млрд грн — на медичну допомогу вагітним, роділлям, породіллям та новонародженим;
  • 3 млрд 700 млн грн — на лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів;
  • майже 3 млрд грн — на лікування пацієнтів з нирковою недостатністю в амбулаторних умовах. Щодо тарифів на послуги в ПМГ, вони затверджені постановою КМУ від 15.02.2021 р. № 133.

Серед нових пакетів ПМГ–2021 є пакет послуг з готовності до реагування на інфекційні захворювання та епідемії. Цей пакет дозволить забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів, а також інфекційну готовність країни на необхідному рівні. Договір на цей пакет укладатимуть визначені заклади. Вони отримуватимуть 764 тис. грн на місяць.

НСЗУ також оприлюднила оголошення про укладення договорів за напрямом вакцинації проти COVID-19. Служба укладатиме договори за цим пакетом із медичними закладами, які входитимуть до переліку, визначеного керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня у зв’язку з розповсюдженням COVID-19. На першому етапі вакцинації в цих закладах буде сформовано мобільні команди. У перший місяць роботи на одну команду НСЗУ виплачуватиме 8 тис. грн.

Ці кошти слід спрямувати для забезпечення готовності до проведення вакцинації. Далі оплату надавачі послуги будуть отримувати за результатами роботи. Тобто за фактичну кількість провакцинованих осіб: 25 грн за першу дозу введеної вакцини і 60 грн — за другу. Інформацію про здійснену вакцинацію надавачі вноситимуть до електронної системи охорони здоров’я, і тільки на підставі цієї інформації НСЗУ здійснюватиме оплату за фактично надані послуги.

Окрім того, згідно зі стратегією розвитку протитуберкульозної служби, у 2021 р. до цієї роботи долучиться первинна ланка. Для цього запроваджується спеціальний пакет. Укладати договір на супровід пацієнтів з туберкульозом центри первинної допомоги будуть за бажанням. Пацієнтів із туберкульозом лікар-фтизіатр направлятиме до тих сімейних лікарів, які мають відповідну кваліфікацію, а центр, у якому вони працюють — договір із НСЗУ. Йдеться про пацієнтів, які можуть лікуватися амбулаторно і не виділяють бактерію туберкульозу, тобто не можуть передати її іншим людям.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті