Українська медична система готова до третьої хвилі епідемії COVID-19 — Денис Шмигаль

10 Березня 2021 5:56 Поділитися

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду, яке відбулося 10 березня, повідомив, що в Україні розпочалася третя хвиля епідемії COVID-19. За його словами, медична система України готова до третьої хвилі. Процес посилення її спроможності не зупинявся від початку пандемії. На сьогодні країна забезпечена підведеним киснем до 60 тис. ліжко-місць — це один із найвищих показників у Європі.

«Зараз у нас з’явився ще один механізм протидії пандемії — це вакцинація. Чим більше людей отримуватимуть щеплення, тим швидше ми зможемо пройти період коронакризи та не обтяжувати країну посиленими карантинними обмеженням. Україна закуповує винятково безпечні вакцини, які визнали передові країни світу. Зокрема, вакцина від AstraZeneca — Serum Institute, яка зараз є в Україні, закуповується і Канадою, і Великою Британією, й іншими провідними країнами світу», — підкреслив глава Уряду та закликав українців попередньо записуватися у чергу на вакцинацію. Це можна зробити у декілька кліків за допомогою застосунку «Дія» або через контакт-центр МОЗ.

Окрім того, Д. Шмигаль поінформував, що Кабінет Міністрів щоденно аналізує дані про ціни на соціальні товари та ціни на продукти, які зростають найбільше. «Вже зараз можу сказати: зростання відбувається і через об’єктивні фактори, але також ми фіксуємо спроби монопольних змов та маніпуляцій. Наразі ми в діалозі з ключовими групами виробників та торговельних мереж, говоримо про збільшення пропозиції, що має збалансувати ціни», — підсумував свій виступ Глава Уряду.

Також Урядом затверджено постанову, якою оновлюється форма посвідчення донора крові та компонентів крові, а саме:

  • у графи посвідчення з 3-ї по 5-ту сторінку вноситимуться відомості щодо кількості донацій крові;
  • у графи посвідчення з 6-ї по 8-му сторінку — відомості щодо кількості донацій плазми;
  • у графи посвідчення з 9-ї по 12-ту сторінку — відомості щодо кількості компонентів крові.

Разом з тим дане посвідчення видаватиметься суб’єктами системи крові не раніше ніж через 6 міс після першої заготівлі крові та/або компонентів крові і повторного медичного обстеження, а саме — проведення аналізу крові чи її компонентів на наявність інфекцій, що передаються трансфузійним шляхом.

У разі виявлення таких інфекцій будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства не може бути донором, і посвідчення йому не видаватимуться.

Окрім того, Уряд ухвалив рішення про внесення змін та доповнень до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770, з метою посилення державного контролю за обігом засобів і речовин у зв’язку з їх особливою небезпечністю для життя і здоров’я людей.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото з урядового порталу
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті