Страх голок та ін’єкцій: як подолати фобію?

22 Березня 2021 10:23 Поділитися

Багатьом з нас не до вподоби робити уколи, а вигляд голки викликає тривожність. Але деяких людей страх перед голками та уколами заводить на небезпечну територію — фобію, яка може нести певні ризики для здоров’я через відмову від медичної допомоги, вакцинації тощо. За даними дослідження вчених з Мічиганського університету (University of Michigan), США, 16% дорослого населення ряду країн уникають щорічних щеплень від грипу через трипанофобію (страх перед голками, шприцами, ін’єкціями).

Вчені стверджують, що страх перед уколами можливо подолати. Що для цього можна зробити?

Звернутися за допомогою до професіонала для подолання фобії

У боротьбі з різноманітними фобіями спеціалісти часто рекомендують потроху, повільно вдаватися до взаємодії з об’єктом страху, зустрічаючись зі своєю фобією віч-на-віч. Наприклад, людині з акрофобією (страху перед висотою) можуть порекомендувати проводити певний час на балконі та поступово його збільшувати. Але у випадку з трипанофобією такий метод застосовувати дещо важче.

Також можна спробувати переглядати картинки голок та шприців, фото або відео, на яких комусь роблять укол.

Якщо немає змоги звернутися до спеціаліста, у нагоді можуть стати книги про подолання фобій.

Повідомте медичний персонал про свою фобію перед уколом

У деяких людей страх перед ін’єкцією настільки сильний, що у процесі пацієнт може знепритомніти. У такому випадку укол краще робити лежачи.

Добре, якщо з вами буде хтось для психологічної підтримки.

Знайдіть спосіб відволікти свою увагу від уколу

Ін’єкція здійснюється за лічені секунди, тому відволікання уваги від того, що відбувається з голкою та вашою шкірою, може допомогти легше пройти через цей процес. Об’єктом відволікання може стати відео або ваша улюблена пісня. Також можна спробувати дихальні вправи, озирнутися навколо і порахувати предмети блакитного кольору, які є в кімнаті, поворушити пальцями ніг, тощо.

Зосередьтеся на користі, яку ви отримаєте

Очікування ін’єкції, як і сам укол, можуть змусити сильно нервуватися. Варто зосередитись на позитиві, згадати про те, яку користь може принести ін’єкція. Це може допомогти трохи знизити тривожність.

За матеріалами nytimes.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті