Ситуація з COVID-19 та нова Програма медичних гарантій — брифінг МОЗ

02 Квітня 2021 12:44 Поділитися

2 квітня під час брифінгу Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що ситуація з поширенням COVID-19 в Україні залишається напруженою, і в червоній карантинній зоні перебувають вже 11 областей. За минулу добу зареєстровано 19 тис. 893 нових випадки інфікування. Також зафіксовано 433 летальних випадки, а одужало — 10 287 осіб.

Він зауважив, що в м. Київ відмічають найвищий показник заповненості ліжок з киснем по Україні — майже 84%, у Львівській обл. — 61%, Житомирській обл. — майже 71%, Миколаївській обл. — 71,5%. У той же час ситуація стабілізувалася в тих областях, які першими потрапили в червону карантинну зону, а саме: в Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях. У цих регіонах заповненість ліжок становить близько 50% і ситуація з кожним днем покращується, що підтверджує ефективність встановлених карантинних обмежень.

«Я звертаюся до вас, шановні українці, у нас в Україні панує британський штам вірусу. Він зафіксований на всій території України. Також було виявлено південно-африканський штам. Відмінність цього штаму в тому, що він більш агресивний, зменшений до 1–3 днів інкубаційний період. Він більш заразний, заражається втричі більше людей, ніж при попередніх штамах цього вірусу. Він вражає більш молоде населення. Тому, будь ласка, дотримуйтеся всіх правил карантинних обмежень, а саме: завжди користуйтеся захисною маскою, мийте руки антисептиками. Уникайте будь-якого масового скупчення людей», — наголосив міністр.

Також М. Степанов зупинився на питанні оновленої Програми медичних гарантій, яка запрацювала з 1 квітня 2021 р. В ній передбачено 35 пакетів послуг з надання медичної допомоги, включно з пакетом послуг з вакцинації проти COVID-19. У Програмі медичних гарантій на 2021 р. передбачено два нових пакети послуг, які, зокрема, стосуються супроводу вагітності на амбулаторному рівні. Також підвищено вартість допомоги при пологах: якщо в минулому році ця сума становила 8136 грн, то в 2021 р. — 10 382 грн.

Підвищено й тарифи на оплату екстреної медичної допомоги з розрахунку на одну особу, що проживає у відповідному регіоні, зі 116 грн до 235 грн. Міністр наголосив, що цей тариф ще не враховує додаткові виплати за надання екстреної медичної допомоги хворим на COVІD-19. За лікування одного пацієнта з інсультом закладу сплачуватиметься до 97 821 грн, залежно від складності випадку. У 2021 р. введено також новий тариф на лікування захворювань онкогематологічного профілю в дорослих — 54 тис. грн, у дітей — 160 тис. грн. Збільшено тариф на лікування туберкульозу з 21 тис. грн до 40 тис. грн.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті