Перша партія вакцин від «Pfizer»/«BioNTech» прибула в Україну

16 Квітня 2021 12:56 Поділитися

Центр громадського здоров’я МОЗ України повідомляє про поставку в Україну першої партії вакцин проти COVID-19 в рамках ініціативи COVAX. Перша поставка складається зі 117 тис. доз вакцини від «Pfizer»/«BioNTech».

Постачання вакцин різних виробників у рамках COVAX продовжаться. Очікується, що до кінця 2021 р. це дозволить охопити щепленнями до 20% населення України.

«Включення України до механізму COVAX стало можливим завдяки спільним зусиллям усіх, хто підтримує COVAX, а саме внеску від урядів, міжнародних організацій та приватних компаній. Вакцинація від COVID-19 — додатковий інструмент, який ми маємо для стримування пандемії. Наразі вона є пріоритетом в Україні та світі. ВООЗ працює над забезпеченням наявності та доступності вакцин, а також над проведенням безпечного й ефективного процесу вакцинації в Україні. Сьогодні такі партнери як ВООЗ, ЮНІСЕФ, Європейський Союз, USAID, Великобританія та Світовий банк надали пріоритет вакцинації від COVID-19 та виділили ресурси для підтримки цих зусиль в Україні. Забезпечення справедливого доступу до вакцини від COVID-19, особливо для захисту найбільш уразливих груп населення, дасть змогу пом’якшити наслідки пандемії для здоров’я населення та економіки», — сказав д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та голова Бюро ВООЗ в Україні.

У рамках механізму COVAX ЮНІСЕФ закуповує й постачає лише ті вакцини від COVID-19, що відповідають критеріям безпеки та ефективності ВООЗ.

«Наше завдання — охопити щепленням від COVID-19 більшість дорослого населення України вже цього календарного року. Цей процес стане справжнім логістичним і управлінським викликом, оскільки для вакцинації будуть задіяні різні виробники й типи вакцин, кожна з яких має свої умови для застосування, транспортування і зберігання. Ми вітаємо отримання першої з поставок вакцини в рамках глобальної ініціативи та підтримку міжнародних партнерів. Для України важливо, що в умовах жорсткої конкуренції й боротьби за доступ до вакцин у світі COVAX на практиці підтверджує виконання завдань, для яких і створювалося це глобальне партнерство — забезпечити справедливі можливості для всіх», — наголосив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Повідомляється, що доставлені дози вакцин використовуватимуться насамперед для щеплення персоналу й мешканців будинків для літніх людей, а потім — для працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби України.

«Сьогодні ми зробили важливий крок для захисту тих, хто ризикує тяжко захворіти й померти від COVID-19. Більше вакцин будуть доставлені в Україну в межах ініціативи COVAX, і ЮНІСЕФ продовжує підтримувати Уряд України для того, щоби захистити людей від згубного впливу COVID-19 на життя та економіку. Ми сподіваємося, що вакцинація пройде швидко та ефективно, інакше люди продовжать втрачати близьких, а медична система залишатиметься перевантаженою. Дуже важливо, щоб процес вакцинації був організований безпечно: з дотриманням дистанції, не в тісних приміщеннях, щоб люди не заразилися COVID-19, чекаючи на вакцинацію», — зауважила Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

У ЦГЗ повідомляють, що за кілька днів до поставки цих вакцин ЮНІСЕФ також доставив в Україну близько 140 тис. шприців для розведення вакцини з розчинником для ін’єкцій та понад 1300 коробок для їх безпечної утилізації.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті