Фізична активність знижує ймовірність перенесення COVID-19 у тяжкій формі — Віктор Ляшко

14 Травня 2021 12:17 Поділитися

14 травня заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час брифінгу повідомив, що частина осіб, які перехворіли на COVID-19, потребує професійної реабілітації під наглядом лікаря, а інша частина — повернення до звичайного психічного стану шляхом певних заходів, у тому числі й фізичних навантажень.

«Нинішня пандемія COVID-19 стала нам нагадуванням про існування неінфекційних захворювань, і вона показала їх вплив на перебіг та тяжкість перенесення будь-якої інфекційної хвороби і, зокрема, коронавірусної», — зауважив В. Ляшко.

Він додав, що в нещодавній публікації в британському науковому журналі спортивної медицини зазначено, що фізична активність знижує ймовірність перенесення COVID-19 в тяжкій формі. Усього 150 хв фізичних вправ на тиждень з високою ймовірністю допоможуть уникнути несприятливих наслідків COVID-19. Однак після завершення хвороби фізичні вправи також є важливою умовою повернення до звичайного ритму життя.

До початку пандемічного 2020 р., за результатами оцінки поширеності факторів ризику неінфекційних хвороб, рівень фізичної активності в Україні був високим. За результатами оцінювання МОЗ фізичної активності, Україна мала найвищі показники в європейському регіоні Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Лише 10% українців не дотримувалися рекомендацій ВООЗ щодо принаймні 150 хв фізичної активності середньої інтенсивності на тиждень.

Водночас близько 60% населення України не займалися фізичними вправами у вільний час, і ця тенденція стає більш вираженою з віком. Наприклад, у віковій групі старше 60 років цей показник досягає 92%. При цьому в саме цій віковій групі спостерігається найбільша кількість летальних випадків внаслідок COVID-19 в Україні.

Крім того, високим є відсоток осіб, які значну частину часу проводять в сидячому або напівлежачому положенні, не враховуючи нічний сон. У місті це близько 4–6 год, а в селах — 3,5 год. Загрозлива тенденція щодо зниження фізичної активності спостерігається й серед дітей та підлітків. За даними МОЗ, учні 5-х класів, не враховуючи нічний сон, 10 год на добу проводять у сидячому положенні. Малорухливий спосіб життя призводить до зростання поширеності неінфекційних хвороб. Тому, за словами заступника міністра, МОЗ ставить за мету підвищення фізичної активності населення.

У період жорстких карантинних обмежень МОЗ спільно з представництвом ВООЗ в Україні, а також Центром громадського здоров’я МОЗ України провели інформаційну кампанію під назвою «Жити здорово». Цей проєкт передбачає промоцію здорового способу життя навіть за умови карантинних обмежень і презентує певні вправи, які слід робити, перебуваючи в закритому приміщенні, для підтримки фізичного стану здоров’я.

Ця кампанія охопила близько 3,5 млн людей. Крім того, карантинні обмеження, що існують на сьогодні, дозволяють працювати спортивним залам, фітнес-центрам, а також проводити певні масові заходи.

Також заступник міністра охорони здоров’я наголосив на необхідності усвідомлення зв’язку між транспортом і станом здоров’я. Оскільки транспорт — одне з потенційних місць інфікування коронавірусною хворобою. Водночас близько 50% всіх поїздок по місту на автомобілі становлять менше 5 км і цю відстань можна проїхати за 15 хв на велосипеді. Близько 30% всіх поїздок — менше 3 км, цю відстань можна пройти за 20 хв, і це та фізична активність, з якої слід розпочинати для того, щоб забезпечити нормальний стан здоров’я.

Стосовно проведення масових спортивних заходів на відкритому повітрі на період карантину В. Ляшко повідомив, що їх проводити можна, але з дотриманням протиепідемічних норм:

  • вони можуть проводитися в областях, де органами місцевого самоврядування не встановлені додаткові обмеження на проведення таких заходів;
  • кожен учасник заходу перед участю повинен пройти опитування на наявність симптомів респіраторної хвороби, а також температурний скринінг. У разі наявності симптомів чи підвищення температури тіла до 37,2 °С учасники не мають допускатися до таких заходів;
  • масові заходи проводяться відповідно до квот учасників, які встановлюються організаторами, і реєстрація на ці заходи має проводитися винятково в онлайн-режимі.

Також організатори заходів повинні встановити контроль за дотриманням маскового режиму.

На завершення свого виступу В. Ляшко закликав громадян брати участь у правильно організованих масових спортивних заходах.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті