Організація протидії контрабанді наркотиків і наркотизації суспільства

Найкращий спосіб показати силу — це продемонструвати її і не застосувати.
(Кофі Аннан)
Сучасний період фармацевтичного життя нерозривно пов’язаний з інтеграцією України до світової економічної системи, що зумовлює необхідність приведення законів та нормативно-правових актів у відповідність до норм і стандартів ЄC та СОТ, а також ряду реформ. Саме цим питанням було присвячено роботу науково-практичної конференції «Фармацевтичне право і доказова фармація в системі правовідносин: держава — закон — виробник — оптовик — менеджер — лікар — пацієнт — провізор — ліки — контролюючі та правоохоронні органи», яка проходила 16 листопада 2007 р. на базі Національного фармацевтичного університету (НФаУ). Організаторами конференції виступили МОЗ України; МВС України; Харківська єпархія Української православної церкви; Харківська обласна державна адміністрація; НФаУ; Департамент по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України; Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр (ДНДЕКЦ) МВС України; Головне управління МВС України в Харківській області; Державна податкова адміністрація в Харківській області; Інститут неврології, психіатрії та наркології АМН України; Харківська обласна колегія адвокатів; Ленінський районний суд м. Харкова.

Під час конференції багато уваги було приділено фармацевтичному праву як інструменту забезпечення прав пацієнтів на своєчасний, терміновий доступ до життєво необхідних, безпечних, якісних і економічно доступних лікарських засобів (наркотичних, психотропних, сильнодіючих, отруйних тощо).

«У боротьбі з наркоманією, тютюнопалінням, ВІЛ/СНІДом, алкоголізмом, туберкульозом, психічними, венеричними та іншими захворюваннями сучасний провізор повинен мати повсякденну правову культуру, правосвідомість, що включає правові знання, навички, звички, відчуття щодо забезпечення прав пацієнтів на доступ до життєво необхідних лікарських засобів, які відпускаються без рецепта або за рецептом лікаря», — підкреслив ректор НФаУ, член-кореспондент НАН України, професор Валентин Черних.

Як зазначив начальник Головного управління зовнішньоекономічних зв’язків і європейської інтеграції Харківської обласної державної адміністрації Віктор Коваленко, конференція дозволить розширити взаємовигідне співробітництво у сфері фармації та створити фармацевтичний кластер в  рамках проекту «Єврорегіон Слобожанщина». «Сподіваюся, що для цього існують всі умови, деякі з них будуть створені за вашою участю», — підкреслив В. Коваленко.

«Діяльність міліції потребує більш тісної співпраці з фармацевтами, провізорами і лікарями для своєчасного надання правової, медичної і соціальної допомоги людині, яка потрапила у залежність від наркотиків», — зазначив начальник ГУ МВС України в Харківській області, генерал-майор міліції Станіслав Крижановський.

На кафедру фармацевтичного права НФаУ, було покладено завдання співпраці з працівниками контролюючих структур, правоохоронних органів щодо дослідження концепції «3 в  1»:

— надання кафедрою провізорам з 1-го курсу юридичної підготовки, організація роботи факультативу для поглибленого вивчення фармацевтичного права, фармацевтичного законодавства, судової фармації, повноцінна участь кафедри (2 міс) в  роботі інтернатури;

— підвищення кваліфікації практичних працівників фармації, медицини;

— створення судово-експертного факультету для підготовки провізорів-експертів (криміналістів) для правоохоронних органів, експертів для ДНДЕКЦ, оперативних працівників для служб по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України та залучення вчених кафедри фармацевтичного права до роботи КП «Фармація», МОЗ та АМН України, спеціалізованої вченої ради. Це потребує від кафедри координувати роботу та посилити взаємодію з кафедрами судової токсикології, аналітичної хімії та інших щодо розробки сучасних методик судової хіміко-фармацевтичної експертизи (у тому числі експрес-аналізу) психоактивних речовин, зазначив В. Черних.

В. В. Шаповалов,  В.П. Черних, В.В. Шаповалова

В. В. Шаповалов, В.П. Черних, В.В. Шаповалова

Наркотичні засоби використовують за призначенням лікаря з терапевтичною метою, зазначила головний спеціаліст Комітету по контролю за наркотиками МОЗ України Людмила Юхта.

Особливо це стосується такої категорії засобів, які використовуються у фармакотерапії травматичних, онкологічних захворювань та інших з болем різного генезу, які визначені ООН як наркотичні засоби, та їх складової — наркотичних анальгетиків (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 7 (578) від 19.02.2007 р.). Вживання цих засобів пацієнтами, які хворіють на наркоманію, без призначення лікаря (зловживання), має ознаки злочинів лікаря або провізора, які передбачені ст. 307–320 Кримінального кодексу України, розповіла Л. Юхта.

Тетяна Кузнєцова, старший викладач кафедри фармацевтичного права НФаУ, звернула увагу учасників конференції на проблеми обігу в  Україні отруйних речовин і отруйних лікарських засобів, що потребують негайного вирішення. Чинна нормативно-правова база України не забезпечує прозорого, безпечного та ефективного використання цих речовин споживачами. Сьогодні існує потреба в  обґрунтованому визначенні ступеня безпеки дії отруйних речовин та отруйних лікарських засобів, віднесених до таких на теперішній час, на організм людини з метою визначення класифікаційно-правової ознаки та гармонізації обігу даних речовин та лікарських засобів, зазначила Т. Кузнєцова.

Ліцензування є основним організаційно-правовим регуляторним механізмом у державній політиці щодо удосконалення контрольно-дозвільної системи як основного механізму дії фармацевтичної галузі, підкреслила начальник відділу ліцензування та контролю за дотриманням ліцензійної діяльності Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Світлана Зброжек.

Учасники конференції

Учасники конференції

Діючий закон про ліцензування певних видів господарської діяльності від 01.07.2007 р. суттєво змінив даний регуляторний механізм. Практика його застосування свідчить, що завдяки закону вирішено багато проблем, пов’язаних з процедурою ліцензування, але він також зумовив і появу нових проблем. До числа позитивних моментів у законі слід віднести декомерціалізацію ліцензування, тобто функції ліцензування покладено виключно на органи ліцензування, без права передачі відповідних повноважень комерційним структурам. Доцільним було і рішення про зміну терміну дії ліцензії з трьох до п’яти років, зазначила С. Зброжек.

Голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області Юхим Голянд звернув увагу учасників конференції на збільшення у нашій країні частки злочинів майнового характеру та пов’язаних із насильством серед неповнолітніх.

Загалом, під час конференції було приділено увагу також питанням доказової фармації (безпеці лікарських засобів, адитивним розладам здоров’я і т.д.), судової хіміко-фармацевтичної експертизи, юридичній опіці в  системі правовідносин «держава — закон — виробник — лікар — пацієнт — провізор — ліки — контролюючі та правоохоронні органи».

За її результатами прийнято проект рішень про впровадження фармацевтичного права у систему цих правовідносин , в  практику і навчальний процес, а також про більш тісну взаємодію фармацевтичної, юридичної і медичної галузей. n

За матеріалами, наданими організаторами конференції

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті