Вітаємо сімейних лікарів з міжнародним професійним святом!

19 Травня 2021 1:10 Поділитися

19 травня щороку відзначається Всесвітній день сімейного лікаря, який започатковано у 2011 р. Всесвітньою організацією сімейних лікарів WONCA, в яку також входить Українська асоціація сімейних лікарів.

«У трансформації системи охорони здоров’я, яка наразі відбувається в Україні, первинна ланка медичної допомоги є пріоритетною та ключовою. Досвід багатьох країн світу свідчить про те, що 80% звернень пацієнтів закривають саме лікарі первинної ланки», — зазначив Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби охорони здоров’я (НСЗУ), під час пресбрифінгу з приводу Всесвітнього дня сімейного лікаря, який відбувся 19 травня 2021 р.

«Сьогодні ми на практиці бачимо, наскільки важливу роль відіграють сімейні лікарі в житті людини. Вони стали партнерами на шляху турботи про здоров’я кожного пацієнта. Українці звертаються до свого сімейного лікаря при раптових або хронічних захворюваннях, необхідності отримати консультацію, рецепт на препарат за програмою «Доступні ліки» або електронне направлення. Вони телефонують лікарю, з яким уклали декларацію, у разі підозри на коронавірус та тримають з ним зв’язок під час лікування вдома, — продовжив спікер. — Цього року лікарі первинної ланки також супроводжують пацієнтів з туберкульозом. Для цього у Програмі медичних гарантій передбачено новий пакет послуг — супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги. Це наближує послугу для пацієнтів і забезпечує безперервність лікування. Адже після завершення лікування в стаціонарі пацієнти матимуть змогу лікуватися під наглядом свого лікаря в більш комфортних умовах. Також на рівні первинної ланки пацієнти можуть отримувати послуги за пакетом «Діагностика та супровід осіб з ВІЛ».

За словами А. Віленського, на сьогодні свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали 31 млн українців, що становить 75% населення країни. 23,7 тис. лікарів первинної ланки працюють за договором з НСЗУ, з них більше 15 тис. — це сімейні лікарі, близько 3,5 тис. — терапевти та майже 5 тис. — педіатри. За договором з НСЗУ первинну допомогу надають 1829 закладів охорони здоров’я. Договорів з НСЗУ наразі має 468 лікарів — фізичних осіб — підприємців, і ця цифра постійно зростає.

«Від імені НСЗУ хочу подякувати всім фахівцям, які працюють в сімейній медицині та дбають про пацієнтів. Ваша відповідальність, фаховість та турбота допомагають покращувати здоров’я наших громадян. Бажаємо вам також піклуватися про власне здоров’я, реалізовувати себе в улюбленій роботі і отримувати за це достойну винагороду», — зазначив доповідач.

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» приєднується до привітань та вітає сімейних лікарів з міжнародним професійним святом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті