Депутати пропонують посилити соціальний захист осіб, які отримують щеплення проти інфекційних хвороб

20 Травня 2021 4:19 Поділитися

У Парламенті за № 5484 зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з метою соціального захисту осіб, які отримали профілактичне щеплення (вакцинацію) проти інфекційних хвороб». Ініціаторами законопроєкту виступила група народних депутатів на чолі з Юлією Тимошенко, головою депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

Зокрема, проєктом документа пропонується в Законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб» уточнити поняття «поствакцинальні реакції та ускладнення», визначивши, що це тяжкі та/або стійкі розлади здоров’я, викликані застосуванням медичних імунобіологічних препаратів (далі — вакцин), які призводять до:

  • втрати вакцинованою особою працездатності або здоров’я протягом строків, визначених законодавством;
  • переривання вагітності вакцинованої особи або перинатальних ускладнень;
  • інвалідності вакцинованої особи;
  • смерті вакцинованої особи.

Також ним передбачається необхідність створення спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони здоров’я у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, який визначатиме:

  • перелік типових поствакцинальних ускладнень залежно від інфекційної хвороби, проти якої було проведене профілактичне щеплення;
  • порядок установлення причинного зв’язку між вакцинацією особи та хворобами, викликаними поствакцинальними ускладненнями;
  • критерії створення колективного імунітету проти окремого вірусу в межах України;
  • склад інформації, яка підлягає оприлюдненню згідно з цим законом.

На цей орган пропонується також покласти обов’язок з інформування та оприлюднення інформації щодо карантинних заходів, відомості про загальну кількість захворілих, госпіталізованих, одужавших, померлих осіб та осіб, які отримали профілактичне щеплення, та інше. Він теж надаватиме дозвіл на проведення профілактичних щеплень (вакцинації) приватними закладами охорони здоров’я і звертатиметься до Уряду з пропозицією про встановлення державних регульованих цін на надання приватних послуг з таких профілактичних щеплень.

Окрім цього, орган зможе приймати рішення про непоширення частини або всіх карантинних заходів на вакцинованих осіб та/або осіб, аналіз крові яких засвідчує наявність стійкого імунітету від відповідного вірусу (далі — імунної відповіді). Відповідне рішення подаватиметься на розгляд Уряду, який може прийняти рішення про запровадження спеціального документа (в тому числі електронного) для засвідчення факту вакцинування особи та/або проходження нею аналізу крові на наявність імунної відповіді.

Особам, які бажають отримати такий спеціальний документ, але не підпадають під загальнообов’язкове державне соціальне страхування, законопроєктом пропонується укласти договір страхування відповідальності перед третіми особами на випадок їх захворювання на інфекційну хворобу, проти якої було проведене профілактичне щеплення страхувальника, та/або на хвороби, викликані поствакцинальними ускладненнями.

Також пропонується в Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» додати новий розділ, присвячений державному страхуванню вакцинованих осіб. Серед іншого, розділом пропонується визначити статус застрахованих осіб, страхові випадки та виплати, строки їх призначення тощо. Зокрема, розміри одноразових страхових виплат смерті внаслідок захворювання на інфекційну хворобу, проти якої була проведена вакцинація, та/або на інші хвороби встановлено в розмірі 350 прожиткових мінімумів, установлених законодавством для працездатної особи на дату настання страхового випадку.

При цьому при виникненні страхових випадків, пов’язаних із вакцинацією проти COVID-19, страхові виплати застосовуватимуться з коефіцієнтом 2.

У разі прийняття документа він набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, а його положення про державну підтримку вакцинованих осіб починатимуть застосовувати з першого числа місяця, наступного за місяцем, на який припадатиме дата набрання чинності цього документа.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті