Де і як шукати другу дозу вакцини від COVID-19?

01 Червня 2021 11:28 Поділитися

До редакції «Щотижневика АПТЕКА» звернулися читачі із запитанням про місцезнаходження персональної інформації щодо щеплень від COVID-19 у зв’язку з необхідністю отримання другої дози конкретної вакцини у встановлений термін після першої.

Питання. Працівники аптеки, що надіслали листа до редакції, перевірили реєстрацію нещодавно отриманих щеплень в особистих кабінетах провайдерів електронних послуг. «Перевірили, зареєстровано. АЛЕ не вказано, якою вакциною. Лише вказано, що проведено медичний огляд задля подальшої імунізації. Так от, у мене та моїх колег виникло питання: де і як індифікована вакцина, якою щеплена людина, а також чи буде сповіщення про час та місце для отримання другої дози? Як з’ясувалося, нікому зі щеплених на руки не видавалося навіть папірця з зазначенням, якою вакциною і коли вакциновано людину».

Відповідь. Дійсно, усі вакцини, схвалені для екстреного застосування в ЄС, США, Великій Британії, Канаді тощо (від «Pfizer»/«BioNTech», «Moderna», «AstraZeneca», «Novavax»), потребують дводозного введення. 17 березня 2021 р. оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) з вакцинокерованих інфекцій схвалив рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо збільшення інтервалу між введенням першої та другої доз вакцини Covishield («AstraZeneca») з 4 до 12 тиж. Повторну дозу вакцини CoronaVac («Sinovac Biotech») потрібно отримати через 14–28 днів. Інтервал між введенням двох доз вакцини Comirnaty («Pfizer»/«BioNTech») — 21 день. За кожним щепленим першою дозою Comirnaty буде зарезервована друга доза вакцини з цієї ж партії у 117 тис. доз.

Як відомо, записатися в чергу на вакцинацію можна:

  • заповнивши анкету на сайті або в мобільному додатку «Дія»;
  • зателефонувавши в контакт-центр МОЗ з питань COVID-19: 0 800 60-20-19;
  • звернувшись до свого сімейного лікаря.

Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною «AstraZeneca»/Covishield, можна робити друге щеплення вакциною «AstraZeneca», виробленою на інших майданчиках в інших країнах. Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики. Так, вакцина «AstraZeneca» (AZD1222) індійського виробництва (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією «SK Bioscience Co Ltd.» («AstraZeneca»/«SKBio»), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснює НТГЕІ. Ближче до дати другого щеплення пацієнтові слід звернутися до реєстратури пункту вакцинації, де проводилося щеплення, або до будь-якого іншого робочого пункту та самостійно записатися або зробити це за допомогою сімейного лікаря. В електронній системі охорони здоров’я розроблено спеціальний модуль ведення електронних медичних записів про вакцинацію пацієнта. Дані про щеплення кожного пацієнта вносяться та зберігаються в його електронній медичній картці поряд з іншими медичними даними, які вносить лікар.

Інформацію про вакцинацію пацієнта вносить той лікар, який провів її. При цьому це не обов’язково той лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. При цьому, відсутність декларації не є підставою для того, щоб особі відмовили у вакцинації проти COVID-19. Дані про вакцинацію можуть бути використані для створення документа чи сертифіката, який свідчитиме про здійснення щеплення від небезпечної інфекції. Тож пацієнтам слід звертати увагу на те, щоб медичні працівники вносили дані про проведене щеплення в електронну систему охорони здоров’я. У разі необхідності можна отримати свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров’я. Наразі в Україні розробляються «ковідні сертифікати» з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ на основі Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ. Передбачається, що в сертифікаті буде вказана необхідна для міжнародного визнання інформація щодо щеплень, негативних результатів тестів, проведених методом полімеразної ланцюгової реакції, та одужання після COVID-19.

За матеріалами vaccination.covid19.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті