В Україні зареєстрували вакцину від «AstraZeneca», яка виробляється в ЄС

01 Червня 2021 12:08 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я інформує, що 31 травня в Україні зареєстровано вакцину проти COVID-19 компанії «AstraZeneca» для екстреного медичного застосування. Це вакцина, розроблена Оксфордським університетом (University of Oxford) та британсько-шведською компанією «AstraZeneca», яка виробляється в Італії і має торговельну назву AstraZeneca.

Вакцину AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Європейський Союз, Індія та Канада. В Україні діє закон, який спрощує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 та скорочує її до 5 днів.

«Уже до кінця тижня в межах глобальної ініціативи COVAX до України прибуде 705 600 доз вакцини «AstraZeneca». Вона буде призначена для проведення вакцинації другою дозою тих, у кого вже пройшов інтервал 12 тиж після першого щеплення, зокрема, медиків і працівників закладів охорони здоров’я, учасників Операції об’єднаних сил на Сході України, соціальних працівників, священнослужителів, співробітників Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, людей віком 65+. Також другу дозу вакцини гарантовано отримають люди, які вакцинувалися залишковими дозами або громадські діячі», — йдеться у повідомленні.

МОЗ нагадує, що в Україні вже проводять щеплення вакциною від «AstraZeneca» Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові та вакциною «AstraZeneca»/«SKBio», яка виробляється в Республіці Корея («SK Bioscience Co. Ltd»). Усі вакцини «AstraZeneca» проти COVID-19, незалежно від країни виробництва, є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні препарати та є взаємозамінними.

Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Оксфордського університету/«AstraZeneca» у І–ІІ кв. 2021 р., з яких понад 367 тис. доз вакцини південнокорейського виробництва надійшли у травні. Крім того, цю вакцину закуповують за державні кошти напряму у виробників. Перші 500 тис. доз вакцини «AstraZeneca» Covishield доставили з Індії в лютому 2021 р.

Довідка

Вакцина Оксфордського університету/«AstraZeneca» — це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації. Для повної імунізації потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тиж (рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики). Може зберігатися до 6 міс за температури від +2 до +8 °С.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті