ДП «МЗУ» представило Стратегію розвитку підприємства на 2021–2023 рр.

15 Червня 2021 12:46 Поділитися

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» (далі — ДП «МЗУ») повідомляє, що 14 червня відбулася презентація та обговорення Стратегії розвитку ДП «Медичні закупівлі України» на 2021–2023 рр. (далі — Стратегія). Захід відбувся з метою узгодити подальший розвиток сфери закупівлі медичних товарів з іншими структурами медичної галузі.

Як зазначається в повідомленні, після отримання зворотного зв’язку від усіх структур, які залучені до реалізації Стратегії, до неї буде внесено відповідні корективи. Також після її затвердження новоствореною Наглядовою радою підприємства Стратегію буде опубліковано на сайті ДП «МЗУ».

Отже, Стратегією передбачено кілька напрямів розвитку на період 2021–2023 рр.:

  • ефективна реалізація закупівель та поставок. Закупівля прозоро, публічно та ощадливо. Організація поставок відповідно до стандартів та вимог ВООЗ та з відповідною ліцензією на імпорт/опт, таким чином, аби в лікарнях не створювався дефіцит препаратів або ліки не складувалися в закладах охорони здоров’я;
  • розвиток IT-інструментів. Модуль логістики, що включає замовлення, облік на складі, транспортування та списання товарів. Модуль бізнес-аналітики щодо забезпеченості медичними товарами також буде пуб­лічний та доступний для всіх;
  • розвиток антикорупційних інструментів, зокрема, отримання сертифікації ISO 37001:2016 «Anti-bribery management system»;
  • використання нових закупівельних інструментів на національному та регіональному рівнях. Зокрема, договорів із середньостроковими зобов’язаннями, що дозволятимуть укладання договорів на період довше бюджетного періоду та договорів керованого доступу для закупівлі інноваційних ліків. Надання послуг із закупівель регіональним публічним замовникам, адже ціни, за якими закуповує ДП «МЗУ», подекуди є в 7 разів нижчими за такі при закупівлі на місцях.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я, поінформував: «Позиція Міністерства охорони здоров’я — передати всі нехарактерні функції закупівель до ДП «МЗУ». При цьому ми прагнемо отримати максимально якісний результат. Усі питання, підняті в ній (Стратегії), є дійсно актуальними. Надзвичайно важливо також надати ДП «МЗУ» статус централізованої закупівельної організації. Таким чином ДП «МЗУ» зможе закуповувати для інших публічних замовників, що робитиме регіональні закупівлі ефективнішими.

Другий важливий пріоритет роботи — максимально відкривати дані, робити їх доступними для широкої громадськості. Це також співпадає зі стратегічними напрямами Міністерства, бути відповідальнішим, відкритішим. Я щиро вітаю появу такої Стратегії, і Міністерство готове долучатися до її спільної реалізації».

Михайло Радуцький, голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, зі свого боку, зауважив: «У програмі Президента Володимира Зеленського та партії «Слуга народу» декларується необхідність забезпечення пацієнтів якісними, інноваційними, доступними лікарськими засобами. Саме це є завданням ДП «МЗУ». Команда підприємства вже довела, що вміє проводити закупівлі медпрепаратів ефективно, прозоро і заощаджувати мільярди бюджетних коштів.

Стратегія розвитку підприємства цілком збігається з баченням Комітету удосконалення системи закупівель у системі охорони здоров’я. На мою думку, ДП має проводити не лише централізовані закупівлі, а й закупівлі медичних препаратів, обладнання за кошти місцевих бюджетів. Проводити закупівлі медичних товарів для інших державних структур. Від цього виграють усі, і в першу чергу пацієнти. На законодавчому рівні ми робимо все, щоб підприємство мало достатньо інструментів для ефективної роботи. Нещодавно Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про договори керованого доступу, минулого року — про середньострокові бюджетні зобов’язання».

Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «МЗУ» зазначив: «Представлена Стратегія — наступний етап розвитку ДП «МЗУ». В основі цього бачення — світові тренди, досвід нашої команди, а також закупівельних агенцій провідних країн світу, який ми перейняли та адаптували. Для нас важливо, щоб до її імплементації долучилися інші ключові структури у сфері охорони здоров’я. Адже лише таким чином ми можемо встановити довіру до державних інституцій у сфері медичних закупівель».

До обговорення також долучилися представники Національної служби здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, представники донорських та міжнародних організацій.

Варто нагадати, що державне підприємство «МЗУ» — стратегічна національна агенція, що забезпечує централізовану закупівлю якісних ліків та медичних виробів за кошти державного бюджету.

У 2020 р. ДП «МЗУ» закуповувало ліки та медичні вироби за державними програмами МОЗ України, засоби індивідуального захисту, експрес-тести, ліки та обладнання, що використовуються для протидії COVID-19, автомобілі швидкої медичної допомоги та вакцини проти коронавірусу тощо.

Загальний закупівельний бюджет становив більше 10 млрд грн, сума заощаджень на всіх закупівлях — 2,95 млрд грн коштів платників податків. У 2021 р. ДП «МЗУ» здійснюватиме закупівлі лікарських засобів та медичних виробів за 19 напрямами, зокрема: 603 позицій на суму 7,2 млрд грн.

За матеріалами medzakupivli.com,
фото із сайту ДП «МЗУ»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті