Верховна Рада прийняла закон, який забезпечує розширення неонатального скринінгу в Україні

17 Червня 2021 5:37 Поділитися

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, під час пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 17 червня, доповів про проєкт закону № 5589 «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні».

Він зазначив, що сьогодні існує нагальна потреба у впровадженні в Україні програми розширеного неонатального скринінгу для ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей. Основною метою програми неонатального скринінгу є виявлення новонароджених дітей, які мають вроджені або спадкові захворювання, що підлягають корекції.

За словами доповідача, неонатальний скринінг на спінальну м’язову атрофію дає змогу визначити ймовірність наявності генетичного порушення вже в перший тиждень життя немовляти, до появи перших симптомів.

«Таким чином, забезпечення проведення розширеного неонатального скринінгу в Україні є практичним кроком у реалізації прагнення нашої держави до дотримання європейських гуманістичних цінностей у питаннях можливості попередження розвитку захворювань, а не лікування незворотних патологічних змін», — зазначив В. Ляшко.

Міністр також повідомив про ініціативу щодо створення сучасних центрів неонатального скринінгу, які б забезпечили обстеження новонароджених усіх регіонів України та високотехнологічного референс-центру для підтвердження діагнозу з використанням широкого спектра найсучасніших лабораторно-діагностичних технологій, а також моніторингу лікування.

Загалом законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» та збільшити на 300 млн грн видатки за бюджетною програмою КПКВК 2301220 «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» за рахунок зменшення видатків на таку ж суму за бюджетною програмою КПКВК 2201070 «Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту».

За результатами голосування за законопроєкт народні депутати 331 голосом прийняли його за основу і 333 голосами — в цілому.

За матеріалами iportal.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті