У Житомирській обл. провели першу операцію з трансплантації нирки

23 Червня 2021 12:54 Поділитися

22 червня в обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського Житомирської обласної ради відбулася пресконференція щодо першої проведеної на Житомирщині операції з пересадки нирки.

Участь у заході взяли заступник голови обласної ради Володимир Ширма, генеральний директор Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Богдан Леськів та завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин Анатолій Матвійчук.

«В обласну клінічну лікарню було інвестовано близько 300 млн грн обласних і державних коштів. І як результат — сьогодні наша обласна лікарня стала в один ряд з медичними закладами України, які займаються трансплантологією. Щиро дякую нашим медикам та гостям, які допомагали проводити цю операцію», — зазначив В. Ширма.

Він додав, що більше 200 людей в області постійно перебувають на гемодіалізі, 1,5 тис. осіб мають проблеми з нирками і потенційно потребують такої операції, тому для Житомирщини це дуже важлива подія.

Б. Леськів зауважив, що провести першу операцію в лікарні можна було ще в січні–лютому, втім, через загострення пандемії її змушені були відкласти.

Операцію з пересадки нирки провели в понеділок, 21 червня. Це була подвійна операція з пересадки донорської нирки від спорідненого донора, а точніше від батька до сина. В операції, яка тримала більше 8 год, були задіяні 2 бригади хірургів.

«Наші лікарі протягом 6 міс пройшли відповідне навчання, отримали сертифікат з трансплантології, були присутні при аналогічних операціях. Фінансування операції було повністю здійснено обласною лікарнею, це більше 300 тис. грн. І в подальшому ми гарантуємо, що всі трансплантації, які будуть відбуватися в обласній лікарні, для пацієнтів будуть безкоштовними», — підкреслив Б. Леськів.

У лікарні вже думають над розширенням можливостей, підготували проєктно-кошторисну документацію на ще одну нову операційну залу.

За матеріалами oz.zt.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті