Вітчизняне виробництво вакцин: ООРММПУ просить профільний комітет Парламенту підтримати запровадження пільг на ввезення необхідного обладнання

09 Липня 2021 11:52 Поділитися

ГО «Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України» звернулося до голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування з проханням підтримати ініціативу організації щодо звільнення від обкладання податком на додану вартість (ПДВ) операції з ввезення та постачання на території України обладнання для виробництва вакцин та лікарських засобів, необхідних для протидії COVID-19. Для цього організацією розроблено проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести відповідні зміни до Переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території Украї­ни звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Згідно з розробленим проєктом пропонується звільнити від обкладання ПДВ 32 позиції обладнання.

В організації зазначають, що необхідність прийняття цих змін полягає в тому, що через пандемію у світі спостерігається дефіцит виробничих потужностей, необхідних для покриття потреб населення у вакцинах, антибактеріальних, антимікробних препаратах і вітамінах. Однак створення вітчизняного виробництва вакцин, розширення номенклатури та збільшення обсягів виробництва необхідних препаратів національними фармацевтичними підприємствами дозволить повністю забезпечити внутрішній попит на ці препарати.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Об’єднання організацій роботодавців
медичної та мікробіологічної промисловості України

від 05.07.2021 р. № 01/117

Голові Комітету Верховної Ради України
з питань здоров’я нації, медичної допомоги
та медичного страхування
Радуцькому М.Б.

Шановний Михайле Борисовичу!

ГО «Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України» (далі — ГО «ООРММПУ»), висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

На даний час основним бар’єром для поширення коронавірусної інфекції COVID-19, за визначенням ВООЗ, є вакцинація населення, а також отримання своєчасної та в повному обсязі медичної та медикаментозної допомоги.

Проте через великі обсяги потреб країн світу як у вакцинах проти COVID-19, які значно перевищують обсяги їх виробництва у зв’язку з обмеженістю потужностей світових виробників вакцин, так і в антибактеріальних, антимікробних препаратах і вітамінах, на даний час спостерігається їх дефіцит у всіх країнах, у тому числі і в Україні.

Єдиним виходом з цієї ситуації є створення вітчизняного виробництва вакцин та збільшення обсягів виробництва й номенклатури протимікробних, антибактеріальних препаратів та вітамінів.

З цією метою з боку держави необхідно створити всі умови для організації внутрішнього виробництва на території України вкрай необхідних вакцин від COVID-19, а також інших лікарських засобів, що застосовуються при лікуванні коронавірусної інфекції для уникнення дефіциту таких препаратів та забезпечення державних потреб. У зв’язку із цим вважаємо за необхідне доповнити «Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість» (надалі — Перелік), затверджений постановою КМУ від 20 березня 2020 р. № 224, переліком обладнання, необхідного для створення виробництва вищезазначених вакцин та інших вкрай необхідних препаратів (Перелік обладнання додається).

Організація вітчизняного виробництва вакцин, розширення номенклатури та збільшення обсягів виробництва необхідних препаратів вищезазначеними підприємствами дозволить повністю забезпечити внутрішній попит на препарати зазначених вище груп, а саме: близько 1 млн упаковок антибактеріальних препаратів (лінезолід, моксифлоксацин та ін.), близько 20 млн флаконів ін’єкційних цефалоспоринів, групи g-лактозних антибіотиків, значне збільшення виробництва препаратів вітамінної групи, що, у свою чергу, забезпечить незалежність України від імпорту.

За нашими розрахунками, загальний обсяг інвестицій у даний проєкт становитиме близько 30 млн євро.

Зважаючи на нагальність даного питання та з метою створення умов для забезпечення державних потреб у вакцинах та препаратах, що використовуються для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, шляхом звільнення від обкладання податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України обладнання для організації вітчизняного виробництва вакцин, розширення номенклатури та збільшення обсягів виробництва лікарських засобів груп антимікробних, антибактеріальних препаратів та вітамінів, нами розроблено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 224» (додається).

Даний проєкт постанови було направлено нами до Міністерства охорони здоров’я з метою його підтримки та оприлюднення на громадське обговорення, та отримано відповідь (додається).

У зв’язку з вищенаведеним просимо Вас, шановний Михайле Борисовичу, підтримати нашу ініціативу та звернутися з клопотанням щодо підтримки даного проєкту постанови до Прем’єр-міністра, Міністерства фінансів України та Міністерства економіки України.

Заздалегідь вдячні та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

З повагою
Валерій Печаєв,
президент ООРММП України
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті