Ситуація з COVID-19 вимагає надтермінових заходів

19 Липня 2021 5:49 Поділитися
Збувається? Здається, що так: розворот спадного тренду щодо кількості ушпиталених в Україні почався ще минулого тижня, а не поточного, як було передбачено у прогнозі на місяць. Відповідно, картина співпадіння прогнозних даних навіть у поденному вимірі з інформацією МОЗ дещо відхилилася від ідеальної. Навіть відсоток підтверджених випадків, хоча і не є визначальним показником, теж завмер. Показники по Україні поки що стабілізують західні області.

Усе більше даних підтверджують припущення, що процес поширення коронавірусу в Україні днями досяг мінімуму і проявляються ознаки розвороту тренду (рис. 1).

Рис. 1
Кількість ушпиталень з COVID-19 за добу в Україні з 1.07.2020 р.

Про це свідчать дані на рис. 2, де наведено графік індексу ушпиталення Н7, який розраховується за тим же принципом, що і відоме інфекціоністам репродуктивне число R7. Він визначається як відношення суми відповідного показника за останній тиждень (вікно) до такої суми за попередній; при цьому використовується рухоме вікно, яке дає змогу за наявності достатніх даних оцінювати таке співвідношення для кожного дня (дуже рідко використовується і інша довжина вікна). Отже, при значенні індексу більше одиниці маємо справу з процесом, який поширюється/зростає від тижня до тижня, в іншому разі — зі спадним процесом. R7 широко обговорювався на початку процесу минулого року, однак у нашій ситуації він більше характеризує дії Уряду щодо обсягів тестування чи потреби населення в отриманні результатів.

Рис. 2
Індекс Н7 ушпиталення з COVID-19 за добу в Україні (липень 2020 р. — липень 2021 р.)

Як видно з рис. 2, найбільш стрімко тижнева кількість ушпиталених злітала у середині грудня минулого року, демонструючи ледь не подвоєння (причина невідома — можливо, криється у змінах у поданні звітів?). У нинішньому році максимум Н7 досягався 21 березня, після чого почалося спадання, яке тривало до 16 червня, досягнувши 0,77. При цьому до 8 квітня все ж спостерігалося зростання показника тижневих ушпиталень (Н7>1), хоча і зі зменшенням темпів, а вже після цього почалося реальне зниження (Н7<1). Та після 16 червня цей індекс почав зростати, залишаючись менше одиниці до… 17 липня. Приріст кількості ушпиталень останнім часом «забезпечували» Одеська, Харківська та Дніпропетровська області, а також м. Київ.

Отже, потрібні екстратермінові заходи з вакцинації (з урахуванням вікового розподілу), розважливого, але чіткого роз’яснення всіма можливими способами ситуації, яка вимагає припинення благодушності, що панує у суспільстві і у владі. Спека закінчується — одягаємо маски всюди у публічних місцях! Бережіть себе і близьких!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА» 
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті