COVID-19. Прогноз ушпиталень на липень: «delta» на порозі

19 Липня 2021 6:49 Поділитися
У червні спостерігалося зниження значень негативних показників, які характеризують процеси поширення COVID-19 у країні. Розроблені вперше на весь місяць відразу прогнози щодо кількості щоденних ушпиталень продемонстрували досить високу точність (рис. 1): за помірним сценарієм середня відсоткова помилка прогнозів МРЕ за перші 14 днів становила 4,9%, за 21 день — 3,7%, а за 30 днів — 7,7%. До речі, якраз тритижневий період упередження притаманний моделі, що було продемонстровано і під час прогнозування на квітень та травень. 1 липня був розроблений черговий сценарний прогноз кількості госпіталізацій, який представлено у цій публікації.
Рис. 1
Результати прогнозування на червень 2021 р.
Результати прогнозування на червень 2021 р.

Про складнощі прогнозування процесів інфікування свідчать результати передбачень навіть на коротші періоди. Так, до прикладу, Робоча група при Національній академії наук Украї­ни, використовуючи компартментну модель SEIR-U для прогнозування кількості підтверджених випадків, задіює двотижневий період упередження, але отримана точність результатів за останні періоди показує, що подібні моделі потребують серйозної адаптації і достовірних та різнопланових даних (рис. 2).

Рис. 2
Прогнози Робочої групи щодо кількості підтверджених випадків за 25.05–8.06.2021 р. та 9.06–22.06.2021 р.
Прогнози Робочої групи щодо кількості підтверджених випадків за 25.05–8.06.2021 р. та 9.06–22.06.2021 р.

Уже під час розробки наших прогнозів на червень однією з проблем було оцінювання ймовірності того, що штам «delta» досягне Украї­ни вже наприкінці червня. Хоча на кінець місяця він став домінантним у дуже багатьох країнах (рис. 3), на щастя, цього не сталося. Але проблема постала й нині, при прогнозуванні на липень: чи станеться злам тренду?

Рис. 3
Відсоток штаму «delta» серед інших за останні 4 тиж (дані від 3.07.2021 р. із сайту
Відсоток штаму «delta» серед інших за останні 4 тиж (дані від 3.07.2021 р. із сайту www.gisaid.org)

Зазначимо, що з 11 червня в Києві спостерігався тренд зростання — хоча і незначного — кількості ушпиталень, який проявився разом з відсотком підтверджених випадків, хоча і з різним перебігом за днями (рис. 4). Але ж Київ — це дзеркало країни…

Рис. 4
Тенденції кількості ушпиталень та відсотка підтверджених випадків
Тенденції кількості ушпиталень та відсотка підтверджених випадків

За традицією і на червень було розроблено 3 сценарії перебігу подій, хоча песимістичний сценарій було оцінено як малоймовірний і в цитованій публікації він не наводився. Але цього разу видається доречним оприлюднити всі 3 сценарії (рис. 5).

Рис. 5
Прогнозні сценарії щодо кількості ушпиталень на липень (прим. ред.: щоденні дані МОЗ додаються в оперативному режимі)

Відповідно до песимістичного сценарію припускаємо, що вже в цьому місяці можливим є поширення штаму «delta» і його вплив на процеси в охороні здоров’я, згідно з помірним — що стабілізація в цілому протриває весь місяць, а за оптимістичним — що спадний тренд буде підтримано спільними зусиллями всіх дійових осіб — і населенням, і Урядом…

На жаль, зрив планів вакцинації, її надповільні темпи не дають підстави сподіватися на суттєвий вплив цього фактору на вироблення колективного імунітету й на перебіг подій у цьому році.

Отриманий перепочинок у процесах поширення COVID-19 в Україні викликав у багатьох благодушний настрій, що часто проявляється (особливо поза Києвом) в ігноруванні маскового режиму та дотримання інших запобіжних заходів (соціального дистанціювання і т.п.) — а якраз це і є нині безальтернативним способом зниження ймовірності зараження для конкретної людини.

Використані джерела: дашборди МОЗ України, Ради національної безпеки і оборони України, Національної служби здоров’я України, а також власні розрахунки.

Інформаційна підтримка — компанія «Моріон».

Леонід Гуляницький,
доктор технічних наук,
Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова Національної академії наук України
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті