У липні зареєстрували два випадки правця, один з яких летальний — ЦГЗ

28 Липня 2021 11:48 Поділитися

ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (ЦГЗ) інформує, що в липні в Україні зареєстровано два випадки правця: у 7-річної дитини і 84-річної жінки.

Так, Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб повідомив, що в даній області на правець захворіла дитина віком 7 років. На початку липня її госпіталізували до травматологічного відділення Львівської дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» із відкритим переломом кісток правого передпліччя. За тиждень у дитини з’явилися симптоми правця — скорочення м’язів нижніх кінцівок, клонічні судоми тіла, тризм, «сардонічна посмішка», опістотонус. Дитину перевели до реанімаційного відділення. Введено протиправцевий імуноглобулін.

Дитина вакцинована з порушенням календаря щеплень — отримала лише 1 щеплення проти правця у віці до 1 року. Епідрозслідування триває.

Ще одне повідомлення надійшло із Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб — захворіла 84-річна жінка.

Імовірно, жінка інфікувалася, коли працювала на дачній ділянці, адже, як з’ясувалося в ході медичного огляду, на лівій п’яті у хворої відмічено трофічну виразку. На п’яту добу після цього зі скаргами на біль у горлі, дискомфорт і утруднення при ковтанні їжі хвора звернулася за медичною допомогою до сімейного лікаря. Оглянувши пацієнтку, сімейний лікар виявив неврологічну симптоматику та запідозрив гостре порушення мозкового кровообігу. Того ж дня після низки дообстежень жінку госпіталізували у відділення реанімації. Стан хворої був тяжкий, жінка скаржилася на спазм жувальних м’язів, порушення ковтання, тягнучий біль потиличних м’язів. Увечері лікарі зафіксували наростання дихальної недостатності, жінку перевели на апарат штучної вентиляції легень. За весь час перебування в стаціонарі захворіла була у вкрай тяжкому стані. Через два дні жінка померла.

Повноцінних даних про проведення щеплень проти правця в жінки не було. За словами сімейного лікаря та записом у медичній документації, жінка отримала два щеплення проти правця в 1996 р.

Всього в Україні із січня до травня 2021 р. зареєстровано 2 випадки правця. За аналогічний період 2020 р. виявлено 5 випадків недуги. Всього у 2020 р. зареєстрували 12 випадків правця.

У ЦГЗ нагадують, що правець — це інфекційне захворювання, яке передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani. Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, унаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Найнебезпечнішим є сільськогосподарський та побутовий травматизм, який пов’язаний із забрудненням рани ґрунтом.

Через 3–21 день після інфікування можуть з’явитися симптоми захворювання, зокрема головний біль, спазми м’язів обличчя, підвищення температури тіла та надмірне потовиділення; м’язові спазми — часто в шлунку, болісна напруга в усьому тілі, проблеми з ковтанням, зміна артеріального тиску та прискорене серцебиття, неконтрольоване скорочення м’язів голосових зв’язок (ларингоспазм), ламкість кісток, ускладнення дихання.

Без вчасної медичної допомоги хвороба може призвести до смерті.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Вакцинація необхідна, навіть якщо пацієнт вже захворів, оскільки імунітет після захворювання швидко минає, і є ймовірність повторного зараження.

Відповідно до Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 міс (4 щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація.

Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

Вакцина від правця та дифтерії безоплатна. Для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

За матеріалами www.phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті