АМКУ та Держлікслужба обговорили питання обігу дієтичних добавок

27 липня за ініціативою Антимонопольного комітету України (АМКУ) відбулася перша робоча зустріч з представниками Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, в ході якої обговорювалося питання обігу дієтичних добавок. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Як зазначається в повідомленні, до АМКУ надходять звернення від суб’єктів господарювання щодо необхідності припинення практики реалізації препаратів, що містять активні фармацевтичні інгредієнти під виглядом дієтичних добавок.

«Проблема полягає в тому, що лікарські засоби, які мають схожі терапевтичні властивості та містять однакові діючі речовини, виходять на ринок різними шляхами. Одні — як лікарські засоби, а інші — як дієтичні добавки. А це, у свою чергу, зумовлює різні підходи щодо державного контролю (нагляду) за обігом цих препаратів та різні умови їх входження на ринки», — зауважують в АМКУ.

У зверненнях, які надходять до АМКУ, йдеться про те, що таку практику застосовують окремі суб’єкти господарювання, щоб не проходити процедуру реєстрації лікарських засобів, відповідні перевірки та експертизи. Тобто те, що мало б реєструватися як лікарський засіб, виводиться на ринок як дієтична добавка.

У зв’язку з зазначеним АМКУ проводить дослідження цих дій на відповідність законодавству про захист економічної конкуренції та підкреслює, що наразі можна говорити, що до такої ситуації призвели численні прогалини в законодавчій площині.

У підсумку під час зустрічі сторони обговорили бачення цієї проблеми та домовилися про співпрацю, спрямовну на врегулювання питання обігу дієтичних добавок, до складу яких входять активні фармацевтичні інгредієнти, задля припинення недобросовісної поведінки окремих виробників (операторів ринку).

За матеріалами amcu.gov.ua,
фото із сайту АМКУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті