Вітчизняне виробництво вакцин, COVID-сертифікати, заступники голови НСЗУ — підсумки засідання Уряду

18 Серпня 2021 5:11 Поділитися

18 серпня під головуванням Дениса Шмигаля відбулося чергове засідання Уряду, в ході якого Прем’єр-міністр зауважив, що Україна за темпами вакцинації вийшла на 1 млн щеплень щотижнево, і Уряд надалі сприятиме пришвидшенню вакцинації, щоб до кінця року імунізувати мінімум половину дорослого населення. Тому він закликав місцеву владу активізувати свою роботу в цьому напрямку, зокрема, забезпечити роботу пунктів вакцинації у вихідні та святкові дні.

Д. Шмигаль наголосив, що за останнє десятиріччя Україна майже повністю втратила базу для виробництва вакцин та тест-систем для діагностики інфекційних хвороб. Одним з ключових кроків для зміни ситуації стане створення біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій». Для реалізації цього проєкту з бюджету виділено у 2021 р. 100 млн грн. Розпорядником цим коштів Уряд визначив ДУ «Центр громадського здоров’я України».

За словами Прем’єр-міністра, біокластер дозволить об’єднати державні та приватні ресурси, аби максимально реалізувати освітній, науковий та технічний потенціал України. Кінцева мета проєкту — розробка вітчизняних вакцин з відкритою технологією виробництва.

Міністр охорони здоров’я України Вік­тор Ляшко в соціальній мережі Facebook також додав, що завдяки цьому рішенню Уряду врегульовано питання фінансування наукових досліджень для команд науковців, розробки проєктно-кошторисної документації для проєктування центру біотехнологій та центру протихімічного захисту.

Окрім того, він повідомив, що Уряд нарешті прийняв рішення про призначення Анни Фенчак та Тетяни Бойко на посади заступників голови Національної служби здоров’я України, які до цього тимчасово виконували обов’язки заступників.

Під час засідання Уряду прийнято зміни до постанов КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та від 29.06.2021 р. № 677 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби». Зокрема, змінами передбачено доповнити перелік осіб, які в разі перетину кордону не повинні будуть проходити самоізоляцію, особами, які мають COVID-сертифікати про вакцинацію однією дозою вакцини або одужання особи від COVID-19.

Також внесено зміни до постанови КМУ від 17.03.2011 р. № 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я». Вони стосуються збільшення строків попередньої оплати за договорами щодо закупівлі зі спеціалізованими закупівельними організаціями.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами facebook.com/viktor.liashko
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті