В усіх регіонах країни посилюють контроль за дотриманням протиепідемічних заходів

20 Серпня 2021 11:59 Поділитися

За результатами аналізу епідемічної ситуації, стану тестування на COVID-19 і темпів реалізації вакцинальної кампанії, а також для стримування розповсюдження коронавірусної хвороби в усіх регіонах посилять контроль за дотриманням протиепідемічних заходів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Відповідний лист було надіслано 19 серпня головам обласних та Київської міської державної адміністрації, керівникам обласних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, Національної поліції України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

«Зараз ситуація із коронавірусною хворобою в Україні контрольована, але ми бачимо тенденцію до зростання і маємо розуміти, що не час розслаблятися. Перемогти епідемію можна, лише докладаючи спільних зусиль. Кожен може носити маски, дистанціюватися від інших і отримати щеплення. Головне — пам’ятати, що ці кроки наближають нас до нормального доепідемічного життя», — зауважив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

МОЗ наголошує, що в умовах пандемії громадяни мають дотримуватися протиепідемічних заходів, визначених постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236:

  • носити маски в громадських будинках та спорудах, у громадському транспорті, під час проведення масових заходів;
  • дотримуватися фізичної дистанції;
  • виконувати вимоги щодо кількості пасажирів у громадському транспорті;
  • дотримуватися режиму самоізоляції тощо.

Медичні працівники, які надають допомогу хворим на COVID-19, зі свого боку, мають виконувати вимоги галузевих стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», які затверджені наказом МОЗ від 28.03.2020 р. № 722, зокрема:

  • виявляти нові випадки захворювання;
  • доправляти осіб, які відповідають критеріям підозрілого випадку, на тестування на COVID-19;
  • реєструвати та моніторити випадки інфікування та захворювання;
  • здійснювати епідеміологічний нагляд та медичний супровід за особами, які перебувають на амбулаторно-поліклінічному лікуванні та за особами, що були в тісному контакті з особою з підтвердженим випадком на COVID-19;
  • організовувати надання первинної медичної та амбулаторно-поліклінічної допомоги особам з підозрою на COVID-19 та пацієнтам з легким перебігом COVID-19;
  • забезпечувати стаціонарне лікування пацієнтів у разі середньої тяжкості і тяжкого перебігу COVID-19.

Окрім того, у повідомленні підкреслюється необхідність оновлення маршрутів щоденного забору та доставки зразків біологічного матеріалу з пунктів забору в лабораторії, що проводять дослідження на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції.

Міністерство нагадує, що наявний запас тестів дозволяє зробити більше ніж 2 млн досліджень та ще є 2,3 млн експрес-тестів. Для неперервної можливості якісного тестування на COVID-19 очікується ще постачання реагентів для проведення 4 млн досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції та як мінімум 2,8 млн швидких тестів на визначення антигену.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті