Які ключові розумові здібності можуть покращуватися під час старіння?

Прийнято думати, що старіння призводить до значного зниження розумових здібностей. Наразі ж вчені з Медичного центру Джорджтаунського університету (Georgetown University Medical Center), Вашингтон, США, за результатами нових досліджень пропонують напрочуд хороші новини, які спростовують цю точку зору.

Результати дослідження, опубліковані у журналі «Nature Human Behavior», демонструють, що дві ключові функції мозку, які дозволяють нам звертати увагу на нову інформацію та зосереджуватися на тому, що важливо в тій чи іншій ситуації, насправді можуть покращуватися з віком. Ці функції лежать в основі таких важливих аспектів пізнання, як пам’ять, прийняття рішень і самоконтроль, і навіть орієнтація у просторі, математичні, мовні навички та навички читання.

У ході дослідження було розглянуто 3 окремі складові уваги та виконавчої функції у групі з 702 учасників у віці 58–98 років, оскільки саме у цьому віці функція пізнання, як вважається, найчастіше зазнає змін під час старіння.

Компонентами, які вивчалися, є мережі нейронів мозку, які беруть участь в оповіщенні (пильність та готовність реагувати), орієнтуванні та гальмуванні в процесі здійснення виконавчої функції. Кожна з них має різні характеристики та залежить від різних ділянок мозку та різних нейрохімічних речовин та генів. Тому, за припущенням вчених, ці мережі можуть демонструвати різні моделі старіння.

Оповіщення характеризується станом підвищеної пильності та готовності реагувати на інформацію, що надходить. Орієнтування передбачає переміщення ресурсів мозку з метою фокусування на певному місці у просторі. Виконавча мережа перешкоджає фокусуванню на відволікаючій чи суперечливій інформації, дозволяючи нам зосередитися на важливому. Ми постійно використовуємо всі 3 процеси.

Дослідження показало, що з віком знижуються лише здібності до оповіщення. Навпаки, орієнтування та гальмування в процесі здійснення виконавчої функції насправді покращувалися.

Дослідники висувають гіпотезу, що оскільки орієнтування та гальмування — це просто навички, то під впливом тренування вони можуть вдосконалюватися протягом усього життя. Вигоди від цієї практики можуть бути достатньо великими. На противагу цьому пильність та готовність реагувати погіршуються з віком, оскільки не належать до навичок, які можна натренувати.

Ці результати мають важливі наслідки щодо того, як слід розглядати старіння. Люди, як правило, припускають, що з віком увага та виконавчі функції погіршуються, незважаючи на тренди, що були продемонстровані у деяких менших дослідженнях, у яких ці припущення були поставлені під питання. Результати цього великого дослідження показують, що критичні елементи згаданих здібностей насправді покращуються під час старіння, ймовірно, тому, що люди просто практикують ці навички протягом усього життя. Згадані результати стають ще більш важливими, враховуючи швидке старіння населення в усьому світі. Подальші дослідження можуть допомогти знайти підходи до вдосконалення цих навичок як захисту від зниження функції мозку при здоровому старінні та розладах його роботи.

За матеріалами www.sciencedaily.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті