Батьківське куріння пов’язане з вищим ризиком розвитку ревматоїдного артриту у дорослому віці

Згідно з даними нового дослідження, пасивне куріння у дитинстві внаслідок куріння батьків значно підвищує ризик розвитку ревматоїдного артриту у дорослому віці у жінок, хоча загальний рівень ризику невисокий. Отримані результати, опубліковані у журналі «Arthritis & Rheumatology», свідчать про те, що ранній вплив пасивного куріння може спричинити порушення роботи імунної системи протягом усього життя.

Відповідно до отриманих даних, на 75% підвищується ризик розвитку серопозитивного ревматоїдного артриту у дорослих унаслідок прямого впливу паління батьків у дитинстві. Пасивне куріння, ймовірно, протягом усього життя людини може підвищувати ризик виникнення ревматоїдного артриту, але потенційно є більш шкідливим у дитячому віці.

Доведено, що активне куріння є фактором ризику розвитку ревматоїдного артриту. Однак досліджень впливу пасивного куріння на вірогідність виникнення цієї патології досить мало, і в небагатьох дослідженнях була добре охарактеризована когорта учасників із вичерпними даними про пасивне куріння протягом життя — внутрішньоутробний вплив, вплив у дитячому та дорослому віці.

Автори дослідження ретроспективно відстежили 90 923 осіб, які приєдналися до дослідження медичних сестер у 1989 р. у віці 25–42 років. На початку дослідження середній вік пацієнтів становив 34,5 років. Майже 2/3 ніколи не палили самі, а 65% — повідомили, що їхні батьки курили в дитинстві.

У 532 осіб з тих, що брали участь у дослідженні, виявили ревматоїдний артрит протягом середнього періоду спостереження 27,7 років. 2/3 цих випадків (n = 352) були підтверджені лабораторними тестами як серопозитивні.

Результати дослідження продемонстрували кореляцію між материнським курінням під час вагітності та ревматоїдним артритом у дорослому віці, але зв’язок зник після того, як дослідники скорегували дані, щоб відобразити можливий більш пізній вплив пасивного куріння.

Таким чином, дослідження показало, що вплив куріння батьків у дитинстві на 41% підвищує ризик розвитку ревматоїдного артриту у дорослому віці. Контрольований аналіз прямого впливу збільшив надлишковий ризик до 75%. Крім того, пасивне куріння у дитинстві може сприяти особистому курінню в дорослому віці, що також є фактором ризику розвитку ревматоїдного артриту.

Загальний рівень поширення ревматоїдного артриту у досліджуваній популяції — близько 0,6% — узгоджується з рівнями ризику в загальній популяції.

Потенційні патофізіологічні механізми

Чому паління батьків може підвищити ризик розвитку ревматоїдного артриту? Пасивне куріння може негативно впливати на легені і викликати утворення аномальних білків. Імунна система виробляє антитіла, намагаючись атакувати такі білки. Ця імунна реакція може поширюватися на інші ділянки тіла і атакувати нормальні тканини, включаючи суглоби.

Крім того, куріння підвищує ризик розвитку інфекцій, що, у свою чергу, може підвищити вірогідність виникнення ревматоїдного артриту. Також відомо, що куріння призводить до епігенетичних змін, які можуть спровокувати розвиток ревматоїдного артриту у сприйнятливих людей. Інші дослідження пов’язують вплив куріння з аутоімунними розладами.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті