Наразі вже сформовано майже 177 тис. е-лікарняних — ФССУ

31 Серпня 2021 11:11 Поділитися

Фонд соціального страхування України (ФССУ) зазначає, що щодня в Україні зростає кількість медичних висновків про тимчасову непрацездатність, які лікарі створюють для пацієнтів замість видачі звичних паперових лікарняних. Сьогодні, за даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), сформовано вже майже 177 тис. медичних висновків, 92,9% з яких — у разі захворювання або травми загального характеру.

Як і паперові, автоматично сформовані на підставі медичного висновку е-лікарняні є підставою для отримання матеріального забезпечення від ФССУ. Однак на відміну від паперових листків, які видаються після одужання, електронний лікарняний сформується після засвідчення початку тимчасової непрацездатності працівника медичним висновком.

Такий лікарняний з першого дня доступний для перегляду в особистих кабінетах пацієнта та страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України і одразу має статус «закритий». Але використати його для призначення матеріального забезпечення роботодавець може лише після завершення визначеного у ньому періоду непрацездатності — аби відслідковувати це було легше, статус е-лікарняного автоматично зміниться на «готово до сплати».

Призначити працівнику матеріальне забезпечення на підставі готового до сплати е-лікарняного роботодавець має упродовж не більш ніж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності. Тоді як у разі паперових лікарняних призначення матеріального забезпечення має відбуватися упродовж 10 календарних днів з дня отримання лікарняного від працівника. Ще 5 робочих днів після призначення допомоги як для паперових, так і е-лікарняних відведено на подання заяви-розрахунку.

У ФССУ зауважують, що процедура призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення за е-лікарняними не змінилася, однак якщо роботодавець має декілька листків непрацездатності різних видів, він має подати дві заяви-розрахунки окремо: за паперовими і електронними лікарняними. Це пов’язано з тим, що в е-лікарняних відсутня серія та оновлено коди причин тимчасової непрацездатності.

Також у ФССУ нагадують, що подати заяву-розрахунок за е-лікарняними можна:

  • в електронному вигляді за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення із застосуванням електронного підпису/печатки (так, до Фонду подають вже близько 80% заяв-розрахунків);
  •  на паперових носіях.

За матеріалами fssu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті