Закупівлі ліків за договорами керованого доступу: Парламент прийняв відповідний законопроєкт

21 вересня Парламент у другому читанні прийняв законопроєкт «Про внесення зміни до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення можливості закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу» (реєстр. № 4662). Він удосконалює доступ пацієнтів до інноваційних лікарських препаратів за рахунок бюджетних коштів із застосуванням процедур договорів керованого доступу. Проєкт спільно напрацювали Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування та Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

У МОЗ відмічають, що ухвалення цього документа має допомогти людям із захворюваннями, що мають тяжкий, хронічний перебіг і загрожують життю людини та потребують довічного і, як правило, дороговартісного лікування.

Він впроваджує новий механізм закупівель інноваційних препаратів для лікування важких хронічних захворювань. Відтепер держава буде напряму домовлятися з виробниками стосовно доступу до лікарських засобів. Це потенційно дасть змогу отримати нижчі ціни. Перелік ліків, які можуть закуповуватися за договорами керованого доступу, погоджуватиме Уряд після їх аналізу та оцінки з боку Департаменту оцінки медичних технологій ДП «Державний експертний центр МОЗ України».

Інструмент дозволяє МОЗ створювати переговорні групи та домовлятися про особ­ливі умови: обсяги закупівлі, термін угоди, умови постачання/моніторингу та знижки.

Механізм договорів керованого доступу пілотуватиметься в Україні протягом 3 років для оцінки ефективності його використання в національному контексті. У разі якісного відпрацювання всіх процедур цей механізм застосовуватиметься на постійній основі.

У МОЗ зазначають, що аналогічний механізм закупівель вже багато років діє в багатьох країнах світу, таких як США, Велика Британія, Польща тощо, і допомагає мільйонам тяжкохворих громадян.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті