З червня ФССУ прийняв на фінансування е-лікарняних на суму майже 650 млн грн

03 Листопада 2021 12:05 Поділитися

Фонд соціального страхування України (ФССУ) інформує, що з початку впровадження електронних лікарняних було створено вже майже 3 млн медичних висновків. Лише за жовтень роботодавці передали до Фонду на оплату 253 тис. електронних лікарняних, а починаючи з червня, ФССУ прийняв на фінансування вже 360 тис. електронних листків непрацездатності на суму 641,4 млн грн.

Відтак, ФССУ надає відповіді на найпоширеніші запитання щодо е-лікарняних.

  1. Якщо не прийшло SMS про створення е-лікарняного?

Створення е-лікарняних відбувається автоматично для тих пацієнтів, яких було ідентифіковано як застрахованих осіб. Зазвичай про це надходить повідомлення на вказаний контактний номер телефону, однак SMS може не прийти — це ще не свідчить про те, що лікарняний не створено, тож, хвилюватися не потрібно.

Наприклад, в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду може бути не вказано номер телефону. Необхідно авторизуватися на сайті portal.pfu.gov.ua за допомогою електронного цифрового підпису або BankId і перевірити, чи створено е-лікарняний. Там же можна оновити контакти і надати дозвіл надсилати повідомлення.

  1. Якщо е-лікарняний не створено?

Найчастіше помилки при створенні е-лікарняних пов’язані з ідентифікаційними даними. Інформація щодо пацієнта завантажується з реєстру пацієнтів у медичний висновок автоматично і співпадає з тими, що зазначені в декларації із сімейним лікарем.

Якщо ідентифікаційні дані пацієнта, зазначені в декларації, не співпадають з інформацією, вказаною в реєстрі застрахованих осіб — е-лікарняний не буде створено. Часто такі помилки пов’язані із застарілою інформацією, яка не була вчасно оновлена. ФССУ радить прискіпливо перевіряти всі дані та вносити корективи — е-лікарняний буде створено після усунення неточностей.

Також е-лікарняний може не бути сформовано через відсутність інформації про трудові відносини або її недостовірність. У такому разі роботодавець має подати відповідний податковий звіт, його уточнення або повідомлення про прийняття працівника на роботу.

  1. Як з’ясувати, коли оплатять е-лікарняний?

Це можна зробити онлайн. Інформація про стан фінансування лікарняних і декретної допомоги щоденно оновлюється в телеграм-каналі. Перші п’ять днів страхового випадку оплатить роботодавець, а решту — аж до одужання — фінансує ФССУ (за винятком допомоги з вагітності та пологів і догляду за хворими дітьми — вони оплачуються за кошти ФССУ з першого дня). Щоб дізнатися дату фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним. Уточнити дату можна також у відділенні фонду, для цього в кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії.

  1. Коли е-лікарняний стане готовим до оплати?

Починати призначення працівнику матеріального забезпечення і оформлення заяви-розрахунку можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для електронних листків непрацездатності вважається восьмий день після дати закриття, яка зазначена в документі. А для е-лікарняних з вагітності та пологів — восьмий день після дати відкриття. Однак е-лікарняні можуть ставати «готовими до сплати» зарано — у такому разі потрібно орієнтуватися на дати. У ФССУ підкреслюють, що ці технічні неточності поступово врегулюють.

За матеріалами fssu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті