У Польщі ухвалено рішення про старт програми з оглядів ліків

09 Грудня 2021 9:35 Поділитися

З нового року в Польщі розпочнеться пілотна програма оглядів лікарських засобів (przeglądów lekowych). Цей вид діяльності полягає у зборі фармацевтичного та медичного анамнезу пацієнта та інформації про застосовувані ним препарати, а також дієтичні добавки, медичні вироби, продукти харчування для спеціальних медичних цілей з метою оцінки раціональності та ефективності фармакотерапії.

2 грудня міністр охорони здоров’я направив для публікації в офіційному виданні розпорядження про перевірку пілотних препаратів (w sprawie pilotażu przeglądów lekowych), яке набуде чинності через 14 днів після опублікування в «Dzienniku Ustaw» (станом на 8 грудня ще не оприлюднено офіційно). Проєкт постанови було винесено на громадське обговорення в середині серпня і він одразу викликав суперечки. У результаті документ отримав безліч розгорнутих відгуків, що завадили запуску пілотного проєкту із запланованої спочатку дати (20 вересня).

Обмежувальні умови

Одна з важливих розбіжностей стосувалася питання кваліфікації фармацевтів, яким дозволено участь у пілотному проєкті. Згідно з документом, виконанням оглядів може займатися фармацевт, який має:

1) сертифікат про післядипломне навчання, або

2) практику проведення оглядів лікарських засобів в інших країнах, що документально підтверджено.

Міністерство охорони здоров’я не прийняло до уваги зауваження Вищої фармацевтичної ради (Naczelna Izba Aptekarska), яка вказала, що чинні програми з підготовки фармацевтів забезпечують їм достатню кваліфікацію в предметній галузі. Також не було враховано зауваження про те, що пілотна програма має бути комп’ютеризована. Спочатку доведеться користуватися паперовою документацією, зокрема, картою індивідуального плану медичного обслуговування (Indywidualnego Planu Opieki Farmaceutycznej — IPOF). Плани вирішення всіх виявлених реальних чи потенційних проблем з ліками також доведеться зберігати у вигляді паперових копій.

Пілотний проєкт зможе реалізувати будь-яка загальнодоступна аптека (виключаючи аптечні пункти) у разі виконання мінімальних вимог до приміщень (перш за все можливість поділу простору в залі, що забезпечує вільну розмову з фармацевтом, та наявність шафи для зберігання документації, що замикається). Умови участі встановлені на мінімальному рівні складності та включають, насамперед, укладання угоди з Народним фондом охорони здоров’я (Narodowy Fundusz Zdrowia) про відпуск рецептів на відшкодовані ліки, медичні вироби та продукти харчування для певних харчових цілей.

Охоплення від 750 до 1000 пацієнтів

Як зазначено в обґрунтуванні документа, вимога щодо наявності знань у галузі фармацевтичної допомоги значно скорочує кількість фармацевтів, які потенційно проводитимуть огляди ліків. У пілотному проєкті братимуть участь максимум 75 фахівців, які співпрацюють з 1000 пацієнтів. З боку хворого для участі в пілотній програмі необхідне надання інформованої згоди, при цьому він має бути:

  • у віці 18–59 років і регулярно приймати не менше 5 рецептурних препаратів, у тому числі не менше 2, що впливають на серцево-судинну систему (група С АТС-класифікації); при цьому якщо ліки, що відпускаються за рецептом, містять більше однієї діючої речовини, кожна з них вважається одним препаратом;
  • у віці 60 років і постійно приймати не менше 10 лікарських препаратів, у тому числі не менше 2, що належать до групи С АТС-класифікації.

Університети Польщі систематично пропонують курси підвищення кваліфікації. Наприклад, ще у лютому 2020 р. вперше стартувала післядипломна підготовка на тему «Фармацевтична допомога в геріатрії – теорія та практика». Організована Медичним університетом ім. Кароля Марцинковського (Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego), вона розрахована на 2 семестри (семінари проходять 1–2 рази на місяць по суботах-неділях) та коштує 5800 злотих (39 тис. грн). Випускники мають право приєднатися до пілотного проєкту з огляду ліків.

З метою фінансування оглядів, що проводяться в рамках пілотного дослідження, використовується одноразова виплата, яка є добутком кількості пацієнтів, охоплених пілотним дослідженням, на ставку в сумі 100 злотих (686 грн). Загальну суму асигнувань обмежено 150 тис. злотих (1 млн грн).

Згідно з планами міністерства, фармацевтична допомога у вигляді оглядів ліків стане в країні звичайним явищем у найближчі 2–3 роки. «Такий часовий горизонт вимагає відносно короткого пілотного проєкту, що включає не лише етап його ефективної реалізації, а й підготовку та подальшу оцінку», — зазначено в пояснювальній записці до проєкту.

За матеріалами mgr.farm; www.rynekzdrowia.pl; www.woia.pl; podyplomowe.ump.edu.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті