Сотровімаб від GSK активний проти «омікрону»

10 Грудня 2021 3:17 Поділитися

GlaxoSmithKline plc. (GSK) та Vir Biotechnology, Inc. оголосили 7 грудня про нові доклінічні дані, отримані в результаті тестування сотровімабу. Дані дослідження in vitro, опубліковані на bioRxiv*, свідчать про збереження активності препарату проти шипового білка варіанта SARS-CoV-2 «омікрон» (B.1.1.529).

Доклінічні дані отримано шляхом тестування псевдовірусу, що несе відомі мутації варіанта «омікрон» (37 мутацій) у шиповому білку, включаючи виявлені в місці зв’язування сотровімабу. Ці дані служать доповненням до доклінічних даних, що демонструють, що сотровімаб зберігає активність щодо всіх протестованих варіантів, які викликають занепокоєння.

«Беручи до уваги менш ніж триразове зрушення нейтралізації, продемонстроване в доклінічному аналізі зі псевдовірусами, — зазначив Джордж Скангос (George Scangos), головний виконавчий директор Vir, — ми впевнені, що сотровімаб і надалі забезпечуватиме значну користь для раннього лікування пацієнтів, які сподіваються уникнути найтяжчих наслідків COVID-19». За його словами, Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (U.S. Food and Drug Administration — FDA) крайньою межею допустимого зниження вважає 5-кратну величину.

Сотровімаб (також відомий як VIR-7831 та GSK4182136) є моноклональним антитілом з активністю проти COVID-19. Моноклональне антитіло — це тип білка, що прикріплюється до шипового білка SARS-CoV-2. На відміну від інших моноклональних антитіл, VIR-7831 зв’язується з висококонсервативним епітопом білка-шипа, що може ускладнити розвиток стійкості. Крім нещодавно зупиненого через докази високої ефективності дослідження COMET-ICE, повна програма клінічних розробок VIR-7831 включає декілька інших клінічних проєктів, зокрема щодо комбінованого використання з іншими антитілами. Сотровімаб, у якому використовується технологія Xtend від Xencor, Inc., також було розроблено для досягнення високої концентрації в легенях, щоб забезпечити оптимальне проникнення в тканини дихальних шляхів, уражених SARS-CoV-2, та мати збільшений період напіврозпаду.

Сотровімаб дозволений для використання у надзвичайній ситуації у США. Комітет з лікарських засобів для застосування у людини (Committee for Medicinal Products for Human Use — CHMP) Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) 21 травня дійшов висновку, що введений внутрішньовенно краплинно сотровімаб можна використовувати для лікування підтвердженого COVID-19 у дорослих та підлітків у віці 12 років і старше з масою тіла не менше 40 кг), яким не потрібна додаткова киснева терапія та які схильні до ризику тяжкої форми COVID-19.

Європейське агентство з лікарських засобів 19 листопада розпочало розгляд заявки на отримання дозволу на маркетинг моноклонального антитіла Xevudy (сотровімаб). Препарат також отримав умовний дозвіл на маркетинг у Великій Британії, тимчасовий дозвіл на продаж в Австралії, умовний дозвіл на продаж у Саудівській Аравії та схвалений для використання в надзвичайних ситуаціях у Японії.

За матеріалами www.gsk.com

*Cathcart A.L., Havenar-Daughton C., Lempp F.A. et al. The dual function monoclonal antibodies VIR-7831 and VIR-7832 demonstrate potent in vitro and in vivo activity against SARS-CoV-2. bioRxiv 2021.03.09.434607; doi: https://doi.org/10.1101/2021.03.09.434607

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті