ЕМА та BioNTech про ревакцинацію проти COVID-19

13 Грудня 2021 4:08 Поділитися

Згідно із заявою експертів Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA), ревакцинацію проти COVID-19 може бути зроблено через 3 міс. «Наявні дані передбачають безпечне і ефективне бустерне щеплення вже через 3 міс після завершення первинної серії», — зазначив 9 грудня директор EMA зі стратегії вакцинації Марко Кавалері (Marco Cavaleri) під час пресконференції агентства. Такий короткий проміжок бажаний, якщо «це можна досягти з погляду можливостей громадського здоров’я».

«Поки що рано говорити про те, чи потрібно буде змінювати склад вакцини», — заявив М. Кавалері. Так само незрозуміло, наскільки швидко «омікрон» замінить «дельта» у якості штаму, що домінує в регіоні. Експерт EМА також з оптимізмом оцінив перспективи якнайшвидшого схвалення вакцини від американського виробника Novavаx. За його словами, це може бути зроблено пізніше цього року. Це додало б п’яту вакцину до арсеналу доступних у ЄС. Експерти вже оцінили результати досліджень Nuvaxovid (NVX-CoV2373) у рамках процедури, що триває.

Генеральний директор компанії BioNTech Угур Сахін (Ugur Sahin) також припустив, що наступного літа знадобиться четверта вакцинація. Компанія працює над вакциною, адаптованою до нового варіанту, яку потім можна буде використовувати як четверту дозу. Поки що очікується, що у 2022 р. потрібно зробити не менше 4 млрд доз вакцини.

За матеріалами www.bloomberg.com; www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті