Введення додаткової дози вакцини проти COVID-19 не впливатиме на термін дії сертифіката вакцинації — Марія Карчевич

15 Грудня 2021 2:27 Поділитися

15 грудня Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, повідомила, що окремий COVID-сертифікат для людей з медичними показаннями до введення додаткової дози вакцини генеруватися не буде, для них залишиться чинним «зелений» сертифікат, який було сформовано після другої дози щеплення.

«Людям, які мають медичні показання у зв’язку з важкими захворюваннями, рекомендовано вводити додаткову дозу вакцини проти коронавірусної хвороби. Хочу пояснити, що додатковий COVID-сертифікат у них генеруватися не буде. Чинним залишиться «зелений» сертифікат, причому його термін також залишиться однаковим. Тобто 365 днів від дня отримання другої дози щеплення», — заявила М. Карчевич.

Заступник міністра наголосила, що дані про додаткову дозу будуть внесені до електронної системи охорони здоров’я.

Також вона поінформувала, що Україна готується до приєднання до Глобальної мережі COVID-сертифікатів, що здатна охопити всі країни світу.

«Учасники мережі будуть визнавати цифрові документи один одного і не вимагатимуть додаткових COVID-документів для перетину кордону. Для вакцинованих українців це означає одне — вільні та зручні подорожі в більше країн світу. Без ПЛР-тестів та самоізоляції в країнах прибуття, коли таке дозволяє їх епідемічна ситуація», — розповіла М. Карчевич.

Заступник міністра додала, що наразі такий доступ для українців відкритий у 52 країни, які визнають українські COVID-сертифікати в додатку «Дія». Йдеться не лише про країни Європи, а й держави Азії. Зокрема, нещодавно влада Сінгапуру вирішила приймати українців з COVID-сертифікатом, невдовзі відкриється й Таїланд.

Нагадаємо, що наказом МОЗ від 13.12.2021 р. № 2770 дозволено введення додаткової дози вакцини від COVID-19 особам з ВІЛ-інфекцією, онкопатологією, після трансплантації органів, людям, які проходять імуносупресивну або імуномодулювальну терапію, та пацієнтам з низкою інших імунодефіцитних станів, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися раніше

Повний перелік станів та показань для отримання додаткової дози вакцини проти COVID-19 можна знайти в рекомендаціях Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті