Розмаїття даних щодо вітаміну D та COVID-19

17 Грудня 2021 12:53 Поділитися

Невелике проспективне спостережне дослідження, проведене в Мексиці за участю лише 94 дорослих пацієнтів із критичним COVID-19, свідчить, що дефіцит вітаміну D був наявний у 84% хворих у критичному стані (Parra-Ortega I. et al., 2021). При цьому рівень 25-гідроксивітаміну D (25(OH)D) був незалежно пов’язаний зі смертністю у таких пацієнтів.

Як повідомили автори, досліджувана когорта включала 94 пацієнтів з COVID-19 у критичному стані (чоловіки — 59,6%; середній вік — 61,5 року). Середній рівень 25(OH)D становив 12,7 нг/мл, і у 15 (16%) та 79 (84%) пацієнтів відмічали недостатність вітаміну D та дефіцит вітаміну D відповідно. Середній рівень 25(OH)D у сироватці крові був значно нижчим у померлих пацієнтів порівняно з тими, хто вижив (12,1 проти 18,7 нг/мл, р<0,001). Дефіцит вітаміну D фіксували у 100% померлих пацієнтів. Багатомірний логістичний регресійний аналіз показав, що вік, індекс маси тіла, інші фактори ризику та рівень 25(OH)D були незалежними предикторами смертності.

Автори нагадали, що вітамін D бере участь у вродженому та адаптивному імунітеті; одним з механізмів є посилення захисних сил слизових оболонок та зменшення вираженості надмірного запалення, що може пояснити роль вітаміну D при гострих інфекціях. Вітамін D індукує ген, що кодує антимікробний пептид LL-37; він проявляє противірусну активність проти низки вірусів, у тому числі грипу.

У декількох дослідженнях повідомлялося, що у 59–74% пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, відмічали дефіцит вітаміну D і що дефіцит вітаміну D був більш вираженим у пацієнтів з торпідним розвитком захворювання (Alguwaihes A.M. et al., 2020; Karahan S. et al., 2021; De Smet D. et al., 2021).

За даними метааналізу, рівень сироваткового 25(OH)D <30 нг/мл підвищував частоту госпіталізації та рівень смертності від COVID-19 (відносний ризик для обох — 1,82) (Pereira M. et al., 2020). Низький рівень 25-OHD у сироватці крові був пов’язаний з інфекцією COVID-19, тяжким перебігом та смертністю, свідчить інший метааналіз (Akbar M.R. et al., 2021). За результатами більш пізнього дослідження рівень 25(OH)D не впливав на внутрішньолікарняну смертність, пов’язану з COVID-19 (Güven M, Gültekin H., 2021).

Дані ще одного проспективного обсерваційного дослідження за участю 248 госпіталізованих у Тегерані пацієнтів свідчать, що знижені рівні вітаміну D у цих хворих спостерігали ще до захворювання на COVID-19 (Fatemi A., Ardehali S.H. et al., 2021). Цілком ймовірно, що дефіцит вітаміну D пов’язаний з підвищеною смертністю пацієнтів із COVID-19, зазначили автори. Таким чином, оцінка рівня вітаміну D та його корекція у пацієнтів з COVID-19 виправдана, хоча офіційні рекомендації щодо клінічної практики поки що не вимагають цього.

Проте для остаточного висновку потрібні добре сплановані дослідження. Як зазначили автори метааналізу, що опублікований у «The Lancet», виявлено велику неоднорідність включених досліджень через різні критерії зарахування зразків пацієнтів, фактори, що впливають на рівень 25(OH)D в сироватці крові, і відмінні ознаки, які використовуються для визначення тяжкості COVID-19 (Crafa A. et al., 2021). Крім того, спостережний характер цих досліджень не дозволяє встановити причинно-наслідковий зв’язок, навіть зважаючи на те, що 25(OH)D є маркером гострого запалення. Застосування вітаміну D може розглядатися як первинна профілактика інфекції SARS-CoV-2 і в якості лікування пацієнтів з COVID-19 (за умови недостатньої забезпеченості). Однак для підтвердження цієї гіпотези необхідні подальші інтервенційні дослідження.

Список використаної літератури

Akbar M.R., Wibowo A., Pranata R. et al.(2021) Low Serum 25-hydroxyvitamin D (Vitamin D) Level Is Associated With Susceptibility to COVID-19, Severity, and Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in Nutrition, 8: 131.

Alguwaihes A.M., Al-Sofiani M.E. et al. (2020) Diabetes and COVID-19 among hospitalized patients in Saudi Arabia: a single-centre retrospective study. Cardiovasc Diabetol, 19: 205.

Crafa A., Cannarella R., Condorelli R.A. et al. (2021) Influence of 25-hydroxy-cholecalciferol levels on SARS-CoV-2 infection and COVID-19 severity: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine, 37: 100967. doi: 10.1016/j.eclinm.2021.100967. Epub 2021 Jun 18. Erratum in: EClinicalMedicine. 2021 Nov; 41: 101168. PMID: 34179737; PMCID: PMC8215557.

Fatemi A., Ardehali S.H. et al. (2021) Association of vitamin D deficiency with COVID-19 severity and mortality in Iranian people: a prospective observational study. Acute Crit Care, 36 (4): 300–307.

Güven M., Gültekin H. (2021) Association of 25-Hydroxyvitamin D Level with COVID-19-Related in-Hospital Mortality: A Retrospective Cohort Study. J Am Coll Nutr. Aug 9: 1–10. doi: 10.1080/07315724.2021.1935361. Epub ahead of print. PMID: 34370620.

Karahan S., Katkat F. (2021) Impact of serum 25(OH) vitamin D level on mortality in patients with COVID-19 in Turkey. J Nutr Health Aging, 25: 189–196.

Parra-Ortega I., Alcara-Ramírez D.G., Ronzon-Ronzon A.A. et al. (2021) 25-Hydroxyvitamin D level is associated with mortality in patients with critical COVID-19: a prospective observational study in Mexico City. Nutr Res Pract, 15(Suppl 1): S32–S40. doi: 10.4162/nrp.2021.15.S1.S32. Epub 2021 Aug 24. PMID: 34909131; PMCID: PMC8636388.

Pereira M., Dantas Damascena A., Galvão Azevedo L.M. et al. (2020) Vitamin D deficiency aggravates COVID-19: Systematic review and meta-analysis. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1841090.

De Smet D., De Smet K., Herroelen P. et al.(2021) Serum 25(OH)D level on hospital admission associated with COVID-19 stage and mortality. Am J Clin Pathol, 155: 381–388.

За матеріалами www.ncbi.nlm.nih.gov; www.accjournal.org; www.nature.com

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті