Кожен 6-й пункт щеплень у Польщі — аптечний

21 Грудня 2021 2:15 Поділитися

В аптеках Польщі з 3 липня до 12 грудня 2021 р. вже зроблено понад 700 тис. щеплень проти COVID-19. Це 9,5% усіх вакцинацій проти SARS-CoV-2 у країні. Тільки у столиці Варшаві проведено понад 92 тис. щеплень.

Спочатку кількість щеплень в аптеках була невеликою. Вона почала зростати в листопаді з наступною хвилею COVID-19 (рисунок).

Рисунок
Добова кількість щеплень в аптеках Польщі

Така популярність щеплень в аптеках є великим успіхом для фармацевтів. «Ми знаємо, що до 12 грудня фармацевти ввели в аптеках 680 000 доз вакцини від COVID-19. Це означає, що ми, безперечно, перевищили 700 000, а зараз наближаємося до 800 000», — зазначив у LinkedIn Міхал Біліняк (Michał Byliniak), віцепрезидент Вищої фармацевтичної ради (Naczelnej Rady Aptekarskiej).

Дані про щеплення проти COVID-19 в аптеках надходять з платформи P1, якою керує Центр електронного здоров’я (Centrum e-zdrowia). Кількість вакцинованих в аптеках — це кількість унікальних пацієнтів, для яких аптека заповнила картку щеплень у системі Medical Events.

Загальна кількість аптек, що вакцинують, вже перевищила 1 тис., тобто до цієї діяльності долучилася кожна 12-та із загальнодоступних аптек. За даними Марціна Репелевича (Marcin Repelewicz), президента Нижньосілезької фармацевтичної ради (Dolnośląskiej Rady Aptekarskiej), майже кожен 6-й пункт вакцинації знаходиться в аптеці, та їх кількість постійно збільшується. «У Польщі вже є гміни, де понад 25% усіх щеплених отримали вакцину від фармацевта. Аптеки як місцеві центри охорони здоров’я стають фактом», — наголосив він.

Поки що фармацевти можуть приймати рішення щодо імунізації та вакцинувати лише дорослих. Це стосується як вакцинації проти COVID-19, так і проти грипу. Зміну цього підходу заохочує, серед іншого, Павло Ґжесіовський (Paweł Grzesiowski), педіатр, урядовий експерт з COVID-19: «В аптеках ефективно вакцинують! Вони також повинні мати можливість вакцинувати дітей після медичної кваліфікації». У ці дні міністерство охорони здоров’я вже дослухалося голосу фармацевтів, відкликавши проєкт поправок до наказів про вимоги до аптек. Нами передбачалася, зокрема, наявність в аптеках, що вакцинують, роздягалень та кімнат очікування.

За матеріалами www.rynekzdrowia.pl; twitter.com/lpietrzak20

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті