Ефективність бустерів проти інфекції знижується до приблизно 40% через 10 тиж

28 Грудня 2021 2:28 Поділитися

Нещодавно отримані дані Агентства з безпеки охорони здоров’я (Health Security Agency — HSA) Великобританії дозволяють припустити, що бустерні дози забезпечують імунітет проти симптоматичних випадків зараження варіантом «омікрон», що швидко знижується.

Так, введення трьох доз вакцини від Pfizer/BioNTech забезпечує 70% захист від симптоматичних випадків інфекції. Але згодом цей імунітет швидко слабшає і через 10 тиж забезпечує ефективність на рівні лише 45%.

Гетерологічні схеми на основі векторної вакцини від AstraZeneca демонструють не набагато вищу ефективність. Так, якщо в якості бустера використано продукт від Pfizer/BioNTech, захист через 10 тиж становитиме 35%, від Moderna — 45%.

Найбільш надійним захистом видаються дві дози BioNTech плюс Moderna в якості бустера, оскільки ефективність через 10 тиж підтримується на рівні 70–75%.

Вибірка, вивчена в цьому дослідженні, є відносно малою, оскільки складається з 147 587 випадків варіанту «дельта» та 68 489 — «омікрон».

Реінфекції

HSA відзначає також непропорційне кількості первинних інфекцій зростання числа випадків повторного зараження, викликаного варіантом «омікрон». 9,5% випадків зараження цим варіантом є реінфекціями, причому ця частка є заниженою. У 69 пацієнтів це вже третій епізод зараження.

Ризик госпіталізації

Застосування статистичних методів дозволило зробити висновок, що ризик звернення за невідкладною допомогою або госпіталізації у разі інфікування штамом «омікрон» становив приблизно 3/5 від такого у разі «дельта» (коефіцієнт ризику 0,62, 95% довірчий інтервал 0,55–0,69).

Використовуючи дуже схожий набір даних, Лондонський імперський коледж (London Imperial College) надав оцінки, згідно з якими у разі зараження «омікроном» ризик звернення до відділення невідкладної допомоги знижувався на 15–25% (відношення ризиків 0,8; 95% довірчий інтервал 0,75–0,85), і на 40–49% знижувалася вірогідність госпіталізації на одну чи кілька ночей.

Ефективність вакцинації проти тяжкого перебігу захворювання (на рівні 70%) також підтверджується інформацією з Південної Африки. Так, аналіз даних «Discovery Health», найбільшого адміністратора приватного медичного страхування в Південній Африці, свідчить про те, що захист від госпіталізації зберігається для будь-якого віку, у людей віком 18–79 років з дещо нижчими рівнями захисту для літніх людей (67% у людей віком 60–69 і 60% — у осіб віком 70 років). Захист від госпіталізації також однаковий при ряді хронічних фонових захворювань, включаючи цукровий діабет, артеріальну гіпертензію, гіперхолестеринемію та інші серцево-судинні хвороби.

Отримані результати також свідчать про те, що у щеплених двома дозами вакцини від Pfizer/BioNTech відмічали на 33% кращий захист від інфікування порівняно з невакцинованими.

Зараження контактних

Серед осіб, які контактували з інфікованими варіантом «омікрон» в домашніх умовах, ризик інфікування становив 13,6%, поза домом — 7,6%, тобто був вищим, ніж при «дельта»-варіанті (домогосподарство — 10,1%; поза домом — 2,8%), але нижчим, ніж за іншими оцінками.

Раніше опублікований епідеміологічний аналіз показав, що заразилися 25% повністю вакцинованих осіб, які зазнали впливу «дельта»-варіанта в результаті домашнього контакту, порівняно з 38% невакцинованих. Тобто вакцина була ефективною проти «дельта»-варіанта на 34%, що значно нижче, ніж ефективність щодо домашнього інфікування на рівні 40–50%, про яку повідомлялося до того, як цей штам набув значного поширення. Статус вакцинації серед індексних випадків не вплинув на можливість передавання інфекції в сім’ї.

За матеріалами assets.publishing.service.gov.uk; www.discovery.co.za; businesstech.co.za

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті