Інститут Пола Ерліха: бустерні дози переносяться краще за первинні

28 Грудня 2021 4:17 Поділитися

Наскільки добре переносяться бустерні дози? Інститут Пола Ерліха (Paul-Ehrlich-Institut — PEI) представив аналіз останніх доступних даних у звіті з безпеки від 23 грудня. Вони охоплюють передбачувані побічні ефекти вакцини від COVID-19 з 27 грудня 2020 р. до 30 листопада 2021 р. Повідомленнями у зв’язку з ревакцинацією (бустерними дозами) PEI вважає такі щодо третіх доз Comirnaty, Spikevax і Vaxzevria, і стосовно других для вакцини проти COVID-19 від Janssen. У деяких випадках також повідомлялося про гетерологічні графіки вакцинації.

«Значно» менше побічних ефектів

Усього до PEI надійшло 2931 повідомлення у зв’язку з ревакцинацією Comirnaty, у тому числі 244 — про серйозні підозрювані побічні реакції; 338 та 19, відповідно, — щодо Spikevax. Порівняння показників звітності після первинної вакцинації з показниками після ревакцинації показало, що «частота повідомлень про ймовірні побічні ефекти на 1000 вакцинацій після третьої дози Comirnaty або Spikevax була значно нижчою, ніж відповідні показники після первинної вакцинації», — повідомляє PEI.

1,6 повідомлень про побічні ефекти на 1000 щеплень

PEI також надає інформацію про частоту повідомлень щодо ймовірних побічних ефектів після вакцинації проти COVID-19. Для всіх вакцин та незалежно від порядкового номера доз отримано 1,6 звітів на 1000.

Гепатит після вакцинації від COVID-19?

Крім того, PEI повідомляє про окремі випадки гепатиту, у тому числі аутоімунної природи. Показники частоти таких реакцій у Німеччині залежно від вакцини такі: 0,4; 0,5; 1,0 і 0,6 після Comirnaty, Spikevax, Vaxzevria та Janssen відповідно.

За матеріалами www.pei.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті