Наказ МОЗ України від 11.11.2021 р. № 2506

11 Листопада 2021 12:18 Поділитися

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 11.11.2021 р. № 2506

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

23 листопада 2021 р.

за № 1527/37149

Про затвердження Змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні

Відповідно до статей 6, 11, 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), НАКАЗУЮ:

  1. Затвердити Зміни до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1160/19898 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 року № 551), Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1166/19904, що додаються.
  2. Міністерству охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, керівникам закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності, закладів громадського здоров’я та фізичним особам-підприємцям, які одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики забезпечити виконання цього наказу.
  3. Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності (Руденко І.С.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
  4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України – головного державного санітарного лікаря України Кузіна І.В.
  5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр   В. Ляшко

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства

охорони здоров’я України

11 листопада 2021 року № 2506

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

23 листопада 2021 р.

за № 1527/37149

ЗМІНИ
до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні

  1. У Положенні про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1160/19898 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 серпня 2014 року № 551):

1) в абзаці другому пункту 4 слова «фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою» замінити словами та цифрами «фаховий молодший бакалавр, молодший бакалавр, бакалавр за спеціальністю 223 «Медсестринство» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»;

2) в абзаці першому пункту 7 слова «фельдшер, молодший спеціаліст з медичною освітою» замінити словами та цифрами «фаховий молодший бакалавр, молодший бакалавр, бакалавр за спеціальністю 223 «Медсестринство» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»;

3) у пункті 8 абзац перший після слова «обов’язковим» доповнити словами та цифрами «та проводиться медичними працівниками, визначеними у пункті 4 цього Положення після заповнення форми, наведеної у Додатку до цього Положення»;

4) у пункті 9 слово «лікаря» замінити словами та цифрами «медичного працівника, визначеного у пункті 4 цього Положення,»;

5) доповнити це Положення додатком такого змісту:

«

Додаток

до Положення про організацію

і проведення профілактичних щеплень

(пункт 8)

Інформація про дитину

Прізвище, власне ім’я, по-батькові (за наявності) ______________________________________

Дата народження __________________________________________________________________

Місце проживання ________________________________________________________________

Заклад охорони здоров’я, з лікарем загальної практики – сімейним лікарем якого укладено декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (за наявності) ________

_________________________________________________________________________________

Інформація про батьків, усиновлювачів або опікунів

Прізвище, власне ім’я, по-батькові (за наявності)_______________________________________

_________________________________________________________________________________

Номер телефону ___________________________________________________________________

Інформація про дитину Так Ні
І ІІ ІІІ IV
1. Дитина потребує вакцинації за віком у відповідності до Календаря щеплень
2. Чи хворіє дитина в даний час гострим перебігом будь-якого захворювання?
3. Чи є у дитини підвищення температури тіла понад 38 °С?
4. Чи наявна у дитини алергія на лікарські препарати, їжу, будь-який компонент вакцини?
5. Чи відзначалася у дитини алергічна реакція на введення вакцини в минулому?
6. Чи наявні у дитини хронічні захворювання легенів, серця, нирок, метаболічні захворювання (наприклад, цукровий діабет, бронхіальна астма, захворювання крові, кохлеарний імплантат, відсутність селезінки, спостерігається недостатність компонентів системи комплементу, лікворорея та ін.)
7. Чи приймає дитина тривалий час аспірин (ацетилсаліцилову кислоту)?
8. Чи у дитини є схильність до кровотеч / утворення гематом?
9. Якщо дитині від 2 до 4 років необхідно зробити щеплення, чи повідомляв Вам лікар загальної практики – сімейний лікар / лікар-педіатр протягом останніх 12 місяців про те, що у Вашої дитини спостерігається дихання зі свистом або астма?
10. Якщо дитина віком до 3 років, чи наявні відомості про випадки кишкової непрохідності?
11. Чи були у дитини діагностовані злоякісні новоутворення, лейкемія, ВІЛ-інфекція або інші захворювання імунної системи?
12. Чи має хтось із членів сім’ї та родичів діагностовані захворювання імунної системи/стан імуносупресії?
13. Чи приймала дитина протягом останніх 3 місяців будь-які імуносупресивні препарати, такі як преднізолон, інші стероїдні або протипухлинні препарати; препарати для лікування ревматоїдного артриту, хвороби Крона або псоріазу; проходила курс променевої терапії?
14. Протягом останнього року дитині вводили препарати крові/імуноглобулін
(гамма-глобулін)?
15. Вагітність на дату опитування
16. Чи дитині робили щеплення протягом останніх 4 тижнів?
17. Якщо наявна одна або більше позначок в клітинках, що зафарбовані – вакцинація не проводиться. Дитину має додатково проконсультувати лікар загальної практики – сімейний лікар.

 

_______________________

Найменування посади особи,

яка проводила опитування

___________

підпис

________________________

Власне ім’я та прізвище особи,

яка проводила опитування

Дата опитування ________________

».

  1. У Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16 вересня 2011 року № 595, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1166/19904:

1) в абзаці другому пункту 4 розділу II слово «побутові» виключити;

2) пункт 4 розділу III викласти в такій редакції:

«4. Холодильники використовують для зберігання медичних імунобіологічних препаратів.».

Генеральний директор Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності    І. Руденко

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті