Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association — AHA) опублікувала* нові дієтичні рекомендації, спрямовані на зміцнення кардіометаболічного здоров’я.
Низька якість харчування тісно пов’язана з підвищеним ризиком захворюваності та смертності, зазначено у вступі до основного тексту рекомендацій. Це наукове твердження підкреслює важливість системи раціонального харчування, роль харчування в дитячому віці та висвітлює структурні проблеми, які перешкоджають дотриманню дієтичних рекомендацій. Рекомендації щодо харчування, засновані на доказах, для підтримки кардіометаболічного здоров’я включають наступне:
1) коригувати споживання та витрати енергії для досягнення та підтримки здорової маси тіла;
2) їсти багато різноманітних фруктів та овочів;
3) вибирати продукти з цільного зерна;
4) вибирати здорові джерела білка (переважно рослинні; регулярне споживання риби та морепродуктів; знежирені або зі зниженим вмістом жиру молочні продукти; якщо червоне м’ясо або птиця — то лише пісні та неперероблені);
5) використовувати рідкі рослинні олії, а не тропічні олії та частково гідрогенізовані жири;
6) вибирати продукти з мінімальною обробкою замість ультраоброблених;
7) звести до мінімуму споживання напоїв і продуктів з додаванням цукру;
8) вибирати та готувати їжу з невеликою кількістю солі або без неї;
9) не починати вживати алкоголь або обмежити його кількість;
10) дотримуватися цих інструкцій незалежно від того, де готується або споживається їжа.
Так, досягнення та підтримання оптимальної маси тіла — важливий компонент у зниженні серцево-судинного ризику. Потреба в енергії варіює залежно від віку, рівня активності, статі та маси тіла. У дорослому віці вона знижується приблизно на 70–100 ккал з кожним десятиліттям.
Автори також рекомендують віддавати перевагу цілим овочам та фруктам, оскільки порівняно із соками вони містять більше клітковини та краще насичують; слід також звернути увагу на заморожені фрукти та овочі, оскільки за вмістом поживних речовин вони аналогічні свіжим. При цьому потрібно обмежити продукти з додаванням солі та цукру.
Споживання цільного зерна замість очищеного вплинуло на фактори ризику серцево-судинних захворювань у рандомізованих контрольованих інтервенційних дослідженнях, і це є третьою рекомендацією.
У якості четвертої рекомендації AHA визначає здорові джерела білка, зокрема, рослинні, такі як бобові та горіхи. Також рекомендується регулярне вживання нежирної риби та морепродуктів.
Також важливим є вживання рідких рослинних олій замість тропічних (кокосова або пальмова), а також тваринних і частково гідрогенізованих жирів — п’ята рекомендація. Користь ненасичених жирних кислот для серцево-судинної системи добре документована, хоча цей ефект дещо сильніший у поліненасичених, ніж у мононенасичених жирних кислот. Найбільш важливими дієтичними джерелами поліненасичених жирних кислот є рослинні олії, такі як соєва, кукурудзяна та соняшникова, а також волоські горіхи та лляне насіння.
Шоста рекомендація, яку визначила AHA, — це відмова від продуктів з високим ступенем обробки.
AHA визначила відмову від напоїв та продуктів з додаванням цукру сьомою рекомендацією. Aсоціація задається питанням, чи є підсолоджувачі найкращою альтернативою цукрам, проте поки неможливо остаточно оцінити, як вони впливають на відчуття ситості та мікробіоту кишечнику.
«Вибирайте і готуйте продукти з невеликою кількістю солі або взагалі без солі», — це восьма порада.
Дев’ята стосується споживання алкоголю. «Якщо ви не вживаєте алкоголю, не починайте. Якщо ви вирішите вживати алкоголь, обмежте його споживання», — закликає AHA. При збільшенні споживання алкоголю зростає ризик геморагічного інсульту та миготливої аритмії. Хоча дослідження показали, що низьке споживання алкоголю пов’язане зі зниженням ризику розвитку ішемічної хвороби серця та ішемічного інсульту, AHA рішуче виступає проти вживання алкоголю для підтримання здоров’я серцево-судинної системи.
І останнє, але не менш важливе: AHA рекомендує дотримуватися цих рекомендацій незалежно від того, де готується чи споживається їжа, тобто і вдома, і на роботі, і в закладах громадського харчування.
Проблеми, які перешкоджають дотриманню схем здорового харчування, включають цілеспрямований маркетинг нездорової їжі та соціально-економічні фактори. Для позначення останніх АНА навіть використовує термін «структурний расизм». У це поняття включають диференціацію можливостей з ведення здорового способу життя відповідно до місця проживання, локального суспільного клімату, забезпеченості базовими соціальними умовами та послугами тощо. Створення середовища, яке полегшує, а не перешкоджає дотриманню всіма людьми правил здорового харчування, є обов’язковим завданням громадського здоров’я.
За матеріалами www.ahajournals.org
*Lichtenstein A.H., Appel L.J., Vadiveloo M. et al. (2021) Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим