АНА: десять дієтичних рекомендацій для здоров’я серця

10 Січня 2022 4:39 Поділитися

Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association — AHA) опублікувала* нові дієтичні рекомендації, спрямовані на зміцнення кардіометаболічного здоров’я.

Низька якість харчування тісно пов’язана з підвищеним ризиком захворюваності та смертності, зазначено у вступі до основного тексту рекомендацій. Це наукове твердження підкреслює важливість системи раціонального харчування, роль харчування в дитячому віці та висвітлює структурні проблеми, які перешкоджають дотриманню дієтичних рекомендацій. Рекомендації щодо харчування, засновані на доказах, для підтримки кардіометаболічного здоров’я включають наступне:

1) коригувати споживання та витрати енергії для досягнення та підтримки здорової маси тіла;

2) їсти багато різноманітних фруктів та овочів;

3) вибирати продукти з цільного зерна;

4) вибирати здорові джерела білка (переважно рослинні; регулярне споживання риби та морепродуктів; знежирені або зі зниженим вмістом жиру молочні продукти; якщо червоне м’ясо або птиця — то лише пісні та неперероблені);

5) використовувати рідкі рослинні олії, а не тропічні олії та частково гідрогенізовані жири;

6) вибирати продукти з мінімальною обробкою замість ультраоброблених;

7) звести до мінімуму споживання напоїв і продуктів з додаванням цукру;

8) вибирати та готувати їжу з невеликою кількістю солі або без неї;

9) не починати вживати алкоголь або обмежити його кількість;

10) дотримуватися цих інструкцій незалежно від того, де готується або споживається їжа.

Так, досягнення та підтримання оптимальної маси тіла — важливий компонент у зниженні серцево-судинного ризику. Потреба в енергії варіює залежно від віку, рівня активності, статі та маси тіла. У дорослому віці вона знижується приблизно на 70–100 ккал з кожним десятиліттям.

Автори також рекомендують віддавати перевагу цілим овочам та фруктам, оскільки порівняно із соками вони містять більше клітковини та краще насичують; слід також звернути увагу на заморожені фрукти та овочі, оскільки за вмістом поживних речовин вони аналогічні свіжим. При цьому потрібно обмежити продукти з додаванням солі та цукру.

Споживання цільного зерна замість очищеного вплинуло на фактори ризику серцево-судинних захворювань у рандомізованих контрольованих інтервенційних дослідженнях, і це є третьою рекомендацією.

У якості четвертої рекомендації AHA визначає здорові джерела білка, зокрема, рослинні, такі як бобові та горіхи. Також рекомендується регулярне вживання нежирної риби та морепродуктів.

Також важливим є вживання рідких рослинних олій замість тропічних (кокосова або пальмова), а також тваринних і частково гідрогенізованих жирів — п’ята рекомендація. Користь ненасичених жирних кислот для серцево-судинної системи добре документована, хоча цей ефект дещо сильніший у поліненасичених, ніж у мононенасичених жирних кислот. Найбільш важливими дієтичними джерелами поліненасичених жирних кислот є рослинні олії, такі як соєва, кукурудзяна та соняшникова, а також волоські горіхи та лляне насіння.

Шоста рекомендація, яку визначила AHA, — це відмова від продуктів з високим ступенем обробки.

AHA визначила відмову від напоїв та продуктів з додаванням цукру сьомою рекомендацією. Aсоціація задається питанням, чи є підсолоджувачі найкращою альтернативою цукрам, проте поки неможливо остаточно оцінити, як вони впливають на відчуття ситості та мікробіоту кишечнику.

«Вибирайте і готуйте продукти з невеликою кількістю солі або взагалі без солі», — це восьма порада.

Дев’ята стосується споживання алкоголю. «Якщо ви не вживаєте алкоголю, не починайте. Якщо ви вирішите вживати алкоголь, обмежте його споживання», — закликає AHA. При збільшенні споживання алкоголю зростає ризик геморагічного інсульту та миготливої ​​аритмії. Хоча дослідження показали, що низьке споживання алкоголю пов’язане зі зниженням ризику розвитку ішемічної хвороби серця та ішемічного інсульту, AHA рішуче виступає проти вживання алкоголю для підтримання здоров’я серцево-судинної системи.

І останнє, але не менш важливе: AHA рекомендує дотримуватися цих рекомендацій незалежно від того, де готується чи споживається їжа, тобто і вдома, і на роботі, і в закладах громадського харчування.

Проблеми, які перешкоджають дотриманню схем здорового харчування, включають цілеспрямований маркетинг нездорової їжі та соціально-економічні фактори. Для позначення останніх АНА навіть використовує термін «структурний расизм». У це поняття включають диференціацію можливостей з ведення здорового способу життя відповідно до місця проживання, локального суспільного клімату, забезпеченості базовими соціальними умовами та послугами тощо. Створення середовища, яке полегшує, а не перешкоджає дотриманню всіма людьми правил здорового харчування, є обов’язковим завданням громадського здоров’я.

За матеріалами www.ahajournals.org

*Lichtenstein A.H., Appel L.J., Vadiveloo M. et al. (2021) Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті