Дельтакрон — помилка, але можливі й гірші варіанти?

11 Січня 2022 4:26 Поділитися

Найгірше поєднання? На Кіпрі, країні з найбільшою кількістю нових випадків у Європі (14-денне ковзне середнє перевищило 6000 випадків на 100 тис. населення), вченими виявлено випадки поєднання штамів «дельта» та «омікрон» — не просто «подвійної інфекції», а й генетичного комбінування вірусних варіантів. «У даний час існують коінфекції «омікрон» і «дельта», і ми виявили штам, що є комбінацією обох», — пояснив Леондіос Кострикіс (Λεώντιος Κωστρίκης), професор біології Кіпрського університету (University of Cyprus), повідомляє інформаційне агентство.

Л. Кострикіс повідомив про 25 випадків зараження варіантом «дельтакрон». Ці дані були надіслані 7 січня до міжнародної бази даних GISAID, яка відстежує зміни у вірусі. Хоча варіанти коронавірусу можуть «рекомбінувати» свої геноми для утворення нових штамів, експерти ставлять під сумнів висновки біолога, стверджуючи, що новий варіант, швидше за все, є помилкою лабораторії. Так, керівник технічної групи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з COVID-19 Крутіка Куппаллі (Krutika Kuppalli) написала у Твіттері, що «такого поняття, як «дельтакрон», не існує», заявивши, що це «імовірний артефакт секвенування», який, як пояснює, означає лабораторне забруднення зразків. Також Марія Ван Керхове (Maria Van Kerkhove), епідеміолог-інфекціоніст та технічний керівник ВООЗ з COVID-19, попросила через Твіттер «не використовувати такі слова, як «дельтакрон» або «флюрон». Генетичні послідовності «дельта» та «омікрон» не групуються на філогенетичному дереві», — погоджується з колегами вірусолог із Лондонського імперського коледжу (Imperial College London) Том Пекок (Tom Peacock). Він опублікував порівняння філогенетичного дерева передбачуваного варіанта «дельтакрону» та істинного рекомбінантного варіанту «альфа»/«дельта», раніше виявленого в Японії, щоб показати наявність проміжних кластерів.

Незважаючи на спростування його даних з боку експертів, Л. Кострикіс підтвердив факт свого відкриття, повідомивши Bloomberg 9 січня, що його висновки є помилкою, і що частота «дельтакрон» особливо висока серед пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19. Вчений зазначив також, що аналогічну генетичну послідовність виявлено в Ізраїлі. У своїй заяві він не надав подробиць.

Молекулярний біолог із Науково-дослідного інституту трансляційних досліджень (Scripps Research Translational Institute) Ерік Топол (Eric Topol) також висловив упевненість, що «дельтакрон — скаріант», а не варіант, тобто «страшилка». Серед коментарів до даного висловлювання у Твіттері можна знайти вказівку на небезпеку комбінування коронавірусів SARS-CoV-2 «омікрон» та близькосхідного респіраторного синдрому (Middle East respiratory syndrome — MERS-CoV). Здатність MERS-CoV, на відміну від «омікрону», до тяжкого ураження легень може зіграти дуже погану роль, якщо віруси поєднають свій генетичний матеріал.

З вересня 2012 до 18 листопада 2021 р. сукупна кількість лабораторно підтверджених випадків зараження MERS-CoV, зареєстрованих у ВООЗ у всьому світі, становила 2583 із 888 пов’язаними з ними летальними наслідками. Більшість цих випадків зафіксовано на Аравійському півострові, причому один великий спалах — в Республіці Корея. 17 листопада 2021 р. національний координатор Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) повідомив ВООЗ про черговий лабораторно підтверджений випадок MERS-CoV в ОАЕ. Пневмонія у цього власника верблюжої ферми розвинулася на тлі цукрового діабету, артеріальної гіпертензії та дисліпідемії. Відповідне повідомлення ВООЗ опублікувала 13 грудня.

За матеріалами www.lefigaro.fr; www.ctvnews.ca; www.who.int; twitter.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті