ВООЗ доповнила «живу» настанову по COVID-19

14 Січня 2022 12:40 Поділитися

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) 14 січня включила в документ «Ліки та COVID-19: жива настанова» (Therapeutics and COVID-19: living guideline) «сильну» (strong) рекомендацію препарату барицитинібу в якості «альтернативи блокаторам рецепторів інтерлейкіну-6 (ІЛ-6) у комбінації з кортикостероїдами у пацієнтів із тяжким або критичним COVID-19».

Також включено умовну (conditional) рекомендацію проти застосування руксолітинібу та тофацитинібу у пацієнтів із тяжким або критичним COVID-19.

Барицитиніб рекомендовано в очікуванні результатів RECOVERY

Стосовно призначення барицитинібу йдеться про наступне:

  • разом з барицитинібом пацієнтам із тяжким або критичним захворюванням COVID-19 слід також призначати кортикостероїди;
  • блокатори рецепторів ІЛ-6 (тоцилізумаб або сарилумаб) та барицитиніб не слід призначати разом, їх слід розглядати як альтернативу; вибір того, використовувати барицитиніб чи блокатор рецепторів ІЛ-6, залежить від доступності, а також клінічних та контекстуальних факторів.

Експерти взяли до уваги результати великого дослідження (RECOVERY), в якому пацієнти були рандомізовані для прийому барицитинібу. Невизначеності щодо цього дослідження стосуються даних про пацієнтів, які також отримували блокатор рецепторів ІЛ-6. Їх аналіз очікують найближчим часом. Експерти вважають, що переваги барицитинібу, підкріплені доказами від середньої та високої достовірності, є достатніми для негайної рекомендації щодо застосування препарату з готовністю за потреби оновити її після публікації даних дослідження RECOVERY.

Не вистачає доказових даних

У настанові також рекомендують не використовувати руксолітиніб або тофацитиніб (умовна рекомендація проти). Клініцистам слід розглянути питання про застосування цих препаратів лише за відсутності барицитинібу та блокаторів рецепторів ІЛ-6 (тоцилізумабу або сарилумабу).

В обґрунтуванні експерти підкреслили низьку або дуже низьку впевненість щодо доказів смертності, тривалості штучної вентиляції легень (ШВЛ) та можливого підвищення частоти серйозних побічних явищ (зокрема тофацитинібу).

Жодне з розглянутих рандомізованих контрольованих досліджень не включало дітей; тому придатність цієї рекомендації для педіатрії залишається невизначеною. Так само як і щодо призначення руксолітінібу або тофікітинібу вагітним або жінкам, які годують грудьми.

Ефективність проти «омікрону» не визначено

У вересні 2021 р. у настанову включено препарат казирівімабу та імдевімабу (нейтралізуючі моноклональні антитіла) для двох груп пацієнтів з:

  • нетяжким COVID-19 (які не відповідають критеріям тяжкого чи критичного стану);
  • тяжким чи критичним COVID-19, за умови, що пацієнт має серонегативний статус.

При цьому вказано на деякі обставини, що можуть вплинути на результати лікування. Зазначено також, що ефективність препаратів проти нових варіантів, таких як «омікрон», все ще залишається невизначеною*, але рекомендації буде оновлено, коли дані стануть доступними.

*Kmietowicz Z. (2022) Covid-19: WHO recommends baricitinib and sotrovimab to treat patients BMJ; 376: o97. doi:10.1136/bmj.o97.

За матеріалами www.bmj.com; app.magicapp.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті