Понад 1 млн людей померли у 2019 р. внаслідок стійкості інфекцій до протимікробних препаратів: глобальне дослідження

26 Січня 2022 5:43 Поділитися

За найповнішими на сьогодні оцінками глобального впливу стійкості до протимікробних препаратів (СПП), у 2019 р. безпосередньо в результаті антибіотикостійких бактеріальних інфекцій померло понад 1,2 млн осіб.

Йдеться про новий звіт «Глобальні дослідження стійкості до протимікробних препаратів», у якому оцінюються випадки смерті, пов’язані з 23 патогенами та 88 комбінаціями патогенів та лікарських засобів, у 204 країнах та територіях у 2019 р.

Аналіз 204 країн і територій, опублікований у «The Lancet», показує, що СПП наразі є провідною причиною смерті в усьому світі, з вищими показниками, ніж ВІЛ/СНІД або малярія. Це говорить про те, що сотні тисяч смертей зараз відбуваються через поширені, раніше виліковні інфекції — такі як інфекції нижніх дихальних шляхів і кровотоку — тому що бактерії, що викликають їх, стали стійкими до терапії.

Тягар СПП оцінювався двома способами:

  • смертність, спричинена безпосередньо СПП (тобто така, яка б не наступила, якби інфекції були сприйнятливі до лікарських засобів і, отже, краще піддавалися лікуванню);
  • смертність, пов’язана зі СПП (тобто у тому випадку, коли інфекція, стійка до лікарських засобів, мала відношення до смерті, але сама резистентність може бути чи не бути безпосередньою причиною).

Дані аналізу, що шокують 

Аналіз показує, що СПП була безпосередньою причиною близько 1,27 млн ​​смертей у всьому світі і пов’язана з приблизно 4,95 млн смертей у 2019 р. За оцінками, ВІЛ/СНІД та малярія обумовили 860 тис. та 640 тис. смертей відповідно у 2019 р.

Стійкість до лікарських засобів при інфекціях нижніх дихальних шляхів, таких як пневмонія, має найбільшу частку серед хвороб, обумовлених агентами зі СПП, і є основною причиною понад 400 тис. смертей та асоційована з понад 1,5 млн летальних випадків.

СПП при інфекціях кровотоку, які можуть призвести до небезпечного для життя сепсису, спричинила близько 370 тис. смертей і була пов’язана з майже 1,5 млн летальних наслідків.

Резистентність до лікарських засобів при інтраабдомінальних інфекціях, які зазвичай спричинені апендицитами, призвела безпосередньо до близько 210 тис. смертей і була пов’язана з близько 800 тис. смертей.

У той час як СПП становить загрозу для людей різного віку, було виявлено, що діти молодшого віку наражаються на особливо високий ризик: приблизно кожна 5 смерть, пов’язана зі СПП, трапляється у дітей віком до 5 років.

Смертність, безпосередньо викликана СПП, була, за оцінками, найвищою у країнах Африки на південь від Сахари та Південної Азії: 24 випадки смерті на 100 тис. населення та 22 випадки на 100 тис. населення відповідно. Разом із цим СПП була пов’язана з 99 смертельними наслідками на 100 тис. осіб у країнах Африки на південь від Сахари та 77 летальними випадками на 100 тис. осіб у Південній Азії.

У країнах із високим рівнем доходу СПП привела безпосередньо до 13 смертельних випадків на 100 тис. осіб і була пов’язана з 56 смертельними наслідками на 100 тис. осіб.

З якими патогенами ми «не справляємося»?

З 23 досліджених патогенів стійкість до ліків лише у 6 (E. coli, S. aureus, K. pneumoniae, S. pneumoniae, A. baumannii та P. aeruginosa) призвела безпосередньо до 929 тис. смертей і була пов’язана з 3,57 млн смертей.

У всіх цих патогенів резистентність до двох класів антибіотиків, які часто вважають першою лінією захисту від важких інфекцій, — фторхінолонів та бета-лактамних антибіотиків — за оцінками, є причиною понад 70% смертей, спричинених СПП.

Вплив патогенів на здоров’я широко варіює залежно від місця розташування: смертність, пов’язана зі СПП, у країнах Африки на південь від Сахари найчастіше була викликана S. pneumonia (16% смертей) або K. pneumonia (20%), тоді як близько половини СПП у країнах із високим рівнем доходу були викликані S. aureus (26%) або E. coli (23%).

Який шлях боротьби пропонують?

У звіті наголошується на нагальній необхідності активізації дій щодо боротьби зі СПП та викладаються невідкладні дії для політиків, які допоможуть врятувати життя та захистити системи охорони здоров’я. До них належать оптимізація використання наявних антибіотиків, вживання більш активних заходів з моніторингу та контролю інфекцій, а також надання більшого фінансування для розробки нових антибіотиків та методів лікування.

Співавтор дослідження, професор Кріс Мюррей (Chris Murray) з Інституту показників та оцінки здоров’я при Вашингтонському університеті (Health Metrics and Evaluation at the University of Washington), США, зазначив:

«Ці нові дані розкривають справжні масштаби СПП у всьому світі і є чітким сигналом про те, що ми маємо діяти вже зараз, щоб боротися із цією загрозою. За попередніми оцінками прогнозували 10 млн щорічних смертей від стійкості до протимікробних препаратів до 2050 р., але тепер ми точно знаємо, що ми вже набагато ближчі до цієї цифри, ніж думали. Нам потрібно використовувати ці дані, щоб скоригувати курс та стимулювати інновації, якщо ми хочемо залишатися попереду в гонці проти стійкості до протимікробних препаратів».

Важливо відзначити, що хоча цей звіт дає глобальну та більш чітку картину ризиків, пов’язаних зі СПП, автори визнають деякі обмеження свого дослідження. Зокрема, вони вказують на обмежену доступність даних у деяких частинах світу, особливо у країнах із доходом, нижчим за середній.

За матеріалом www.worldpharmanews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті