ЕМА дійшло висновку щодо безпеки застосування мРНК-вакцин під час вагітності

27 Січня 2022 2:44 Поділитися

Спеціальна група Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) з COVID-19 отримує все більше доказів того, що мРНК-вакцини проти COVID-19 не викликають ускладнень вагітності та несприятливих явищ у ненароджених дітей.

Спеціальна група провела детальний огляд кількох досліджень, у яких брали участь близько 65 000 вагітних на різних термінах. Огляд не виявив жодних ознак підвищеного ризику ускладнень, переривання, передчасних пологів або побічних ефектів у ненароджених дітей після вакцинації мРНК-вакцинами від COVID-19. Незважаючи на деякі обмеження в даних, результати здаються узгодженими.

Дослідження також показали, що вакцини проти COVID-19 так само ефективно знижують ризик госпіталізації та смертей у вагітних, як і у невагітних. Найпоширеніші побічні ефекти вакцин у вагітних також збігаються з побічними ефектами в загальній популяції.

Враховуючи те, що досі вагітність була пов’язана з більш високим ризиком розвитку тяжкої форми COVID-19, особливо в ІІ та ІІІ триместри, вагітним та жінкам, що можуть завагітніти найближчим часом, рекомендується вакцинуватися відповідно до національних рекомендацій.

Більшу частину інформації на даний момент отримано щодо мРНК-вакцин (Comirnaty і Spikevax). EMA також перегляне дані щодо інших дозволених вакцин проти COVID-19, коли вони стануть доступними.

Комітет EMA з лікарських засобів для людини (human medicines committee — CHMP) розгляне останні дані від виробників мРНК-вакцин проти COVID-19 щодо застосування під час вагітності з метою оновлення рекомендацій, якщо це буде можливим.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті