Учені з Фінляндії дослідили порушення метаболізму ліків при жировій дистрофії печінки

08 Лютого 2022 12:23 Поділитися

Дослідження вчених з Університету Східної Фінляндії (Östra Finlands universitet) дають нову інформацію про те, як ожиріння і жирова дистрофія печінки можуть змінити дію ліків на організм. Зокрема, ожиріння збільшує кількість білків-транспортерів у печінці, які видаляють ліки з її клітин, та зменшує кількість тих, що вносять ліки та жовчні кислоти в клітини печінки. Зміни функції транспортних білків можуть знизити ефективність ліків. Крім того, може підвищитися ризик виникнення небажаних взаємодій. У гіршому випадку це може призвести до медикаментозного ураження печінки.

Як зазначили автори статті*, у близько 40% осіб з ожирінням розвивається неалкогольна жирова хвороба печінки, яка може призвести до печінкової недостатності або раку. Автори дослідили експресію білків-транспортерів, які переносять ліки та жовчні кислоти в клітини печінки та у зворотньому напрямку у зразках тканин, взятих від пацієнтів з жировою хворобою печінки. Крім того, білок-переносник OSTα/β був додатково досліджений на клітинній моделі.

Автори дослідили експресію OSTα/β в кишечнику, печінці та нирках, основних органах, що визначають всмоктування, метаболізм та виведення ліків. Вони виявили підвищення рівня OSTα/β при захворюваннях печінки, проаналізували взаємодію OSTα/β з лікарськими засобами. На думку авторів, майбутні дослідження, спрямовані на визначення структури OSTα/β та виявлення нових субстратів та інгібіторів OSTα/β, допоможуть у розробці та використанні моделей взаємозв’язку «структура — активність», а також розширять знання щодо ролі OSTα/β у метаболізмі та фармакокінетиці ліків.

За матеріалами www.sciencedirect.com

*Beaudoin J.J., Brouwer K.L.R., Malinen M.M. (2020) Novel insights into the organic solute transporter alpha/beta, OSTα/β: From the bench to the bedside. Pharmacology & Therapeutics,  211, 107542, doi.org/10.1016/j.pharmthera.2020.107542.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті