В аптеках Харківщини виявлено завищення цін на товари протиепідемічного призначення

08 Лютого 2022 2:59 Поділитися

Фахівці Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Харківській обл. в січні 2022 р. провели 2 планові перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі на фармацевтичному ринку. Під час перевірок було виявлено випадки реалізації товарів протиепідемічного призначення за ціною, що зросла більше ніж на 5% порівняно з роздрібною ціною станом на 18.05.2020 р. без процедури декларування зміни цін.

Суб’єктами господарювання було порушено вимоги п. 2 постанови КМУ від 22.04.2020 р. № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», зокрема щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

До суб’єктів господарювання застосовані адміністративно-господарські санкції відповідно до ст. 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» на суму 21,6 тис. грн. Керівників підприємств притягнуто до адміністративної відповідальності — накладено штраф у розмірі, визначеному ст. 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також суб’єктам господарювання надано приписи з вимогами усунути порушення і привести ціни у відповідність з вимогами постанови КМУ № 341.

Головне управління вкотре нагадує, що згідно з постановою КМУ № 341 обов’язковому декларуванню підлягають у разі зростання ціни вичерпні переліки товарів, що мають істотну соціальну значущість, та товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Якщо суб’єкт господарювання реалізує товари, які мають істотну соціальну значущість або належать до товарів протиепідемічного призначення, та планується підвищення роздрібної ціни на них на 5% і більше порівняно з роздрібною ціною станом на 18 травня 2020 р., то він зобов’язаний декларувати такі зміни.

За матеріалами kh-consumer.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті