Світовий ринок препаратів для лікування пацієнтів із глаукомою у 2030 р. може сягнути 3,5 млрд дол. США

08 Лютого 2022 5:04 Поділитися

За оцінками аналітичної компанії GlobalData, обсяги продажу препаратів для застосування при глаукомі на 7 основних ринках* мають збільшитися з 2,8 млрд дол. США за підсумками 2020 р. до 3,5 млрд дол. у 2030 р. Середньорічний темп приросту становить 2,0%. Відповідно до звіту «Glaucoma — Global Drug Forecast and Market Analysis to 2030», основним драйвером зростання виступатиме лонч перспективних медичних технологій.

Препарати, спрямовані на зниження внутрішньоочного тиску

«Глаукома є провідною причиною необоротної втрати зору в усьому світі. У більшості випадків захворювання має хронічно-прогресуючий перебіг, а відкритокутова глаукома є найбільш розповсюдженою формою та діагностується у 90% випадків. Усі форми глаукоми характеризуються пошкодженням гангліонарних клітин сітківки та їх аксонів, які формують шар нервових волокон сітківки, що призводить до втрати зору. Основним фактором ризику розвитку глаукоми є підвищений внутрішньоочний тиск. У зв’язку з цим нехірургічні схеми лікування спрямовані на зниження внутрішньоочного тиску і зупинення прогресування хвороби», — прокоментував Султан Ахмед (Sultan Ahmed), PhD, аналітик GlobalData.

В останні роки багато фармкомпаній зосередилися на розробці препаратів для зниження внутрішньоочного тиску з новим механізмом дії. Зокрема, великий інтерес викликають інгібітори Rho-кінази, а також малі інтерферуючі РНК та націлені на ген LRRK2 кандидати у препарати, які наразі знаходяться на етапі R&D.

Слід зазначити, що першою лінією терапії є аналоги простагландинів. «Цей клас налічує велику кількість генериків. Тому малоймовірно, що нові препарати в досліджуваний період зуміють випередити аналоги простагландинів, оскільки ринок досить висококонкурентний», — зауважив С. Ахмед.

Імпланти з пролонгованим вивільненням лікарського засобу

Незадоволених медичних потреб на ринку препаратів для лікування пацієнтів із глаукомою небагато, проте одна з актуальних проблем полягає в тому, що хворі часто не дотримуються  комплексних схем лікування, при цьому в багатьох випадках їм необхідно застосовувати декілька видів крапель на добу. Як наслідок, фармацевтичні компанії працюють над зміною лікарської форми (reformulation) аналогів простагландинів на форму імпланта з пролонгованим вивільненням лікарського засобу. Два такі кандидати у препарати знаходяться на пізній стадії R&D — otx-tp (Ocular Therapeutix) та латанопрост SR (ViSci). Передбачається, що імпланти з пролонгованим вивільненням дозволять пацієнтам отримувати лікування впродовж 3–6 міс.

Інші перспективні кандидати у препарати включають аналоги простагландинів ncx-470 (аналог біматопросту, що є донатором оксид азоту) та сепетапрост (агоніст рецепторів простагландину Е3 та простагландину F).

За матеріалами www.globaldata.com

*США, Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Великобританія, Японія.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті